c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

26.05.2014 07:14

BRUXELLES, 25. svibnja 2014.Hina, I ovaj tjedan u Europskoj uniji bit će obilježen izborima - čelnici 28 zemalja članica okupit će se na summitu u Bruxellesu kako bi razgovarali o rezultatima izbora za Europski parlament, počinjući tako proces izbora novog predsjednika Europske komisije.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je čelnike zemalja članica na neformalni summit tijekom radne večere u utorak na kojem će se razgovarati o rezultatima izbora za Europski parlament koji se u 28 država članica održavaju od 22. do 25. svibnja te o stanju u Ukrajini, gdje se također u nedjelju održavaju predsjednički izbori. Prije samog summita u utorak prije podne sastat će se čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu (EP), a nakon toga će se predsjednik Parlamenta Martin Schulz sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanon Van Rompuyem kako bi ga izvijestio o stajalištu EP-a.

Istodobno će se održati odvojeni sastanci čelnika glavnih europskih političkih skupina Europske pučke stranke, socijalista i liberala kako bi dogovorili zajednička stajališta o izboru novog predsjednika Europske komisije.Najveće europske političke stranke istaknule su prvi put svoje kandidate za predsjednika Europske komisije i prema njihovu međusobnu dogovoru predsjednik Komisije treba postati onaj čija je politička skupina dobila najviše glasova.Takvo tumačenje Lisabonskog ugovora zapravo posve isključuje Europsko vijeće, koje okuplja čelnike zemalja članica, iz procesa izbora predsjednika Europske komisije.

U Lisabonskom ugovoru piše da Europsko vijeće, "uzimajući u obzir rezultate izbora za Europski parlament i nakon što održi odgovarajuće konzultacije, kvalificiranom većinom predlaže Europskom parlamentu kandidata za predsjednika Europske komisije. Taj kandidat treba biti izabran od Europskog parlamenta većinom glasova svojih članova. Ako ne dobije potrebnu većinu, Europsko vijeće treba kvalificiranom većinom unutar mjesec dana predložiti novog kandidata koji treba biti izabran od Europskog parlamenta slijedeći isti postupak".

Neki čelnici se ne slažu s tim kako Europski parlament tumači tu odredbu Lisabonskog ugovora, jer bi to značilo da onda Europsko vijeće ima samo formalnu ulogu predlagatelja bez stvarnog utjecaja pri izboru osobe za tu važnu funkciju. Međutim, ti isti čelnici nisu se usprotivili inicijativi europskih krovnih političkih skupina da svaka predloži svoga kandidata za predsjednika Europske komisije, nego su naprotiv, stranke iz kojih dolaze čelnici pojedinih zemalja članica, dale potporu pojedinim kandidatima u predkandidacijskom postupku.

Primjerice, CDU njemačke kancelarke Angele Merkel poduprla je Jean-Claude Junckera da se ispred EPP-a kandidira za predsjednika Europske komisije i nejasno je kako bi ona mogla uskratiti svoju podršku bude li EPP imao većinu u Europskom parlamentu. Unatoč tome, i dalje ne prestaju spekulacije o tome da nijedan od službenih stranačkih kandidata neće biti izabran za predsjednika Europske komisije. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u svome pismu kojim čelnike zemalja članica poziva na summit, kaže da će "biti prerano govoriti o imenima" i da će se razgovorati o postupku "koji će dovesti Europsko vijeće da predloži Parlamentu jednog kandidata".

U svakom slučaju, ne očekuje se da će Europsko vijeće u utorak nakon summita objaviti ime kandidata. Za to će se vjerojatno čekati sljedeći redoviti summit 26. i 27. lipnja. Vjerojatni ishod summita je da će čelnici Van Rompuyu dati mandat da pregovora o imenu koje može dobiti većinu i u Parlamentu i u Europskom vijeću. Moguće je da dobije i širi mandat, koji bi uključivao izbor cijelog paketa - novog predsjednika Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politku i možda stalnog predsjednika euroskupine.

U srijedu, 28. svibnja Europska komisija će objaviti strategiju o europskoj energetskoj sigurnosti kako bi EU povećala otpornost svoga energetskog sustava u slučajevima nepredviđenog prekida opskrbe energentima.