c S
Dnevne novosti

Dramatičan pad broja procesuiranih djela za korupciju u BiH

07.08.2014 07:06 MOSTAR, 6. kolovoza 2014.(Hina), Pravosudne institucije BiH pokazale su iznimnu neučinkovitost u 2013. godini i ostvarile najslabije rezultate u zadnjih pet godina u procesuiranju djela korupcije, te su izostale istrage i podizanje optužnica protiv najzvučnijih počinitelja koruptivnih djela, priopćila je u srijedu nevladina organizacija Transparency international (TI) BiH koja motri stanje korupcije u zemlji.

U izvještaju, čiji su rezultati djelomično predstavljeni i medijima, TI BiH je naveo da je procesuiranje korupcije u BiH u 2013. godini bilo najneučinkovitije u zadnjih pet godina. "Podaci monitoringa ukazuju na drastičan pad u broju procesuiranih slučajeva, počevši od prijava državnim odvjetništvima, provedenih istraga, preko podignutih optužnica, do broja presuda za ova kaznena djela", stoji u priopćenju TI BiH.

Za djela korupcije u 2013. državnim je odvjetništvima prijavljeno 800 slučajeva manje nego što je to bilo 2012. kada ih je bilo 3.174. Smanjen je i broj istraga u 2013. godini, koje su gotovo prepolovljene. Sudske presude pokazuju da su u kažnjavanju počinitelja korupcije ostvareni najlošiji rezultati u zadnjih pet godina. Najviši, Sud BiH, koji procesuira najteža kaznena djela je u 2013. donio samo tri presude za korupcijska kaznena djela, od čega je je samo jedna osuđujuća. "Rezultati pokazuju i da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim razinama, s obzirom na to da je većina presuda donesena na razini osnovnih i općinskih sudova.

Na taj način, najveće korupcijske afere na koje upozoravaju mediji i civilno društvo ostaju i dalje neistražene i neprocesuirane, što dodatno urušava povjerenje javnosti u pravosuđe", upozorava TI BiH. Iz ove organizacije pozvali su pravosudne institucije na višim razinama da procesuiraju najveće slučajeve korupcije u BiH, a izvršnu vlast da izmijeni zakone i prihvati strategije koje bi dovele do boljih rezultata u borbi s korupcijom.