c S
Dnevne novosti

Šefovi država regije pozvani u petak u Mostar na potpisivanje deklaracije o nestalim osobama

27.08.2014 07:24 SARAJEVO, 26. kolovoza 2014.Hina, Predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak bi se trebali okupiti u Mostaru kako bi tamo potpisali deklaraciju čiji je cilj potaknuti uspješni dovršetak procesa traganja za osobama nestalim tijekom ratova na području bivše Jugoslavije a taj je dokument zamišljen kao začetak globalne inicijative kojoj bi se pridružile sve države suočene s problemima nestalih u oružanim sukobima.

Kako je u utorak potvrđeno Hini u Sarajevu, začetnik ove inicijative je Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u glavnom gradu BiH i koje je najprije vodilo a potom lokalnim vlastima u državama regije pomagalo u procesu potrage za nestalima tijekom ratnih sukoba. "Ta deklaracija afirmira rezultate koji su u proteklim godinama postignuti u postupku traganja za nestalima tijekom ratnih sukoba i ujedno ima za cilj potvrditi spremnost da se nastavi s traženjem nestalih", kazao je glasnogovornik ICMP-ja Jasmin Agović. Istaknuo je kako su u ICMP-ju prepoznali činjenicu da su Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora države koje su pojedinačno i zajednički uzajamno surađujući postigle najveće rezultate u rješavanju bolnog pitanja velikog broja nestalih u ratovima pa im se na ovaj način odaje priznanje i njihov primjer želi ponuditi drugim državama diljem svijeta koje se suočavaju s tim problemom.

U dokumentu pod naslovom "Deklaracija o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava" u kojega je Hina imala uvid i koji bi trebao biti potpisan krajem tjedna ističe se kako činjenica da nerazjašnjena sudbina brojnih nestalih u ratovima dodatno produžava patnje njihovih obitelji. Taj se problem stoga mora učinkovito, brzo i odgovorno riješiti a šefovi država Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore pozivaju i vlasti svih drugih zemalja svijeta da na to također učine.

Deklaracija koju bi trebali potpisati šefovi država regije uz potrebu razjašnjavanja sudbine nestalih ističe i nužnost kažnjavanja odgovornih za njihove tragične sudbine. Prema podacima ICMP-ja u ratovima na području bivše Jugoslavije prijavljeno je kao nestalo oko 40 tisuća osoba od čega je najveći dio, njih 30 tisuća, nestalo u BiH.

Trenutačno se traga za još oko 14 tisuća osoba koje su prijavljene kao nestale od čega je 10 tisuća iz BiH. U Hrvatskoj je do danas otkrivena sudbina preko 80 posto evidentiranih nestalih osoba a prema podacima Ministarstva branitelja još je uvijek nepoznato što se dogodilo sa 1.663 nestale osobe.