c S
Dnevne novosti

EU razmatra naknadu štete europskim proizvođačima hrane

05.09.2014 07:08 NIKOZIJA, 4. rujna 2014.(Hina/Reuters), Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht u četvrtak je rekao da EU razmatra mogućnost obeštećenja europskih proizvođača hrane pogođenih ruskim embargom na uvoz hrane iz Europe.
De Gucht je poslovnim čelnicima na Cipru kazao kako EU razmatra načine kojima bi pomogla proizvođačima hrane tijekom krize te je istaknuo kako snažno podupire sankcije. "Da bi se europskim proizvođačima hrane pomoglo u prevladavanju problema nastalih uslijed nedavnoga ruskog embarga, radimo na traženju novih tržišta na koja bi se plasirala roba. To je prvi potez, a namjeravamo provesti i hitna obeštećenja onih proizvođača kod kojih nam to ne uspije", rekao je De Gucht.

Ruski embargo na uvoz hrane iz Europe, kao dio odgovora na sankcije koje joj je EU nametnula zbog ukrajinske krize, mogao bi Europu stajati pet milijarda eura na godinu, stoji u internom dokumentu koji je na uvid dobio Reuters. Rusija, koja je drugo najveće tržište hrane za EU, nakon SAD-a, 6. kolovoza je proglasila jednogodišnju zabranu uvoza europskog voća i povrća, mliječnih proizvoda i mesa, odnosno gotovo polovicu ukupnog izvoza hrane iz EU u tu zemlju.

Veliki izvoznici voća i povrća, poput Poljske i Nizozemske, već osjećaju posljedice embarga i Europska komisija traži načine kako bi seljacima kompenzirala gubitke i pronašla nova tržišta za te proizvode. De Gucht je kazao kako će idući tjedan otputovati u posjet SAD-u gdje će razgovarati o potencijalnom plasmanu europske robe. "Nadam se da shvaćaju da bi trebali otvoriti tržište za naše proizvode", rekao je.