c S
Dnevne novosti

HUBOL i HLS prijete tužbama zbog obračuna naknada za godišnje odmore

08.09.2014 07:22 ZAGREB, 7. rujna 2014.(Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika HUBOL) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražili su od Ministarstva zdravlja da hitno ispravi nepravilnosti prilikom isplate naknada plaća liječnicima za godišnje odmore jer će u suprotnom pokrenuti brojne sudske sporove.

"Ovisno o trajanju godišnjeg odmora i broju prekovremenih sati u tri mjeseca koja su prethodila godišnjem odmoru, liječnici zaposleni u državnim bolnicama oštećeni su u neto iznosu između 1000 i 3.500 kuna, izjavio je Hini tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić dodavši da su im se požalili brojni članovi udruge iz većine hrvatskih bolnica.

HUBOL stoga poziva ministra zdravlja Sinišu Vargu da "prekine protuzakonit način obračunavanja naknade za godišnji odmor, utvrdi odgovornost onih koji su to naložili i u najkraćem mogućem roku oštećenima isplati uskraćeni iznos naknada. Po tumačenju HUBOL-a, naknade za godišnje odmore pogrešno su isplaćivane na temelju vrijednosti prosječne satnice ostvarene u zadnja tri mjeseca, a ne na temelju ukupnih primanja. Naime, po čl. 81. Zakona o radu, za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

Nepravilnosti u isplatama naknada liječnicima nisu novost, već su praksa još od kolovoza 2012. godine, tvrde u udruzi dodajući da zastara potraživanja na osnovi radnih prava nastupa nakon tri godine, pa se još uvijek mogu podići tužbe za pogrešan obračun godišnjeg odmora u 2012. Podnošenje kolektivnih tužbi vjerojatno bi uzrokovalo vrlo visoke troškove za poslodavce, a to su bolničke ustanove, jer bi uskraćeni iznos naknade za godišnji odmor morao biti uvećan za sudske i odvjetničke troškove, te troškove kamata, upozorava HUBOL. I HLS je prošlog utorka na sastanku u Ministarstvu zdravlja upozorio na nepravilnosti u isplati naknada plaća za godišnje odmore, ali i za bolovanja do 42 dana.

Ako se to hitno ne ispravi, sindikat također najavljuje sudske tužbe. Upitani za komentar, u Ministarstvu zdravlja kažu da su plaće za srpanj isplaćene prema Zakonu o radu i važećem kolektivnom ugovoru. Za eventualne nepravilnosti odgovornost pak prebacuju na centarlizirani obračun plaća, tzv. COP. Gdje bude utvrđeno da je bilo nepravilnosti, razlike će biti isplaćene u najskorijem roku, uključujući i one iz prethodnih godina, poručuju iz Ministarstva.