c S
Dnevne novosti

BRUXELLES: Počinje potpisivanje Konvencije o prevenciji prijevara u spotskim kladionicama

19.09.2014 07:14 BRUXELLES, 18. rujna 2014.(Hina), Europska komisija, države članice EU-a i Vijeća Europe pripremili su Konvenciju o manipulacijama u sportskim natjecanjima, čiji je cilj sprečavanje, otkrivanje i borba protiv namještanja sportskih rezultata, koja će u četvrtak biti otvorena za potpisivanje.

Potpisivanje toga dokumenta bit će proglašeno otvorenim u četvrtak navečer na konferenciji ministara sporta Vijeća Europe u Macolinu, u Švicarskoj.Europska povjerenica zadužena za sport Androulla Vassiliou, koji će sudjelovati na toj konferenciji, istaknula je da je namještanje sportskih rezultata "prekogranični problem te da je potrebno djelovati na europskoj razini ako se želimo boriti protiv te pošasti".

"Moramo nastojati da svi koji su uključeni u borbu protiv prevaranata rade kao ekipa. Ova konvencija će pomoći u jačanju suradnje između sportskih udruga, kladionica, represivnih tijela, vlada i europskih institucija. To je borba koju moramo dobiti", dodala je Vassiliou.

Konvencija poziva vlade u Europi da poduzmu mjere za sprečavanje sukoba interesa između sportskih kladioničara i sportskih organizacija te potiče tijela koja su zadužena za reguliranje sportskog klađenja da pojačaju borbu protiv prijevara i nelegalnog klađenja.Konvencija će stupiti na snagu nakon što bude ratificirana od pet strana potpisnica, od kojih najmanje tri moraju biti članice Vijeća Europe.