c S
Dnevne novosti

Bošnjaković s britanskim tajnikom za pravosuđe

13.04.2011 07:06 ZAGREB, 12. travnja 2011.(Hina) Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primit će u prostorijama Ministarstva pravosuđa lorda kancelara i državnog tajnika za pravosuđe Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Kennetha Clarka s izaslanstvom, a u središtu njihovih razgovora bit će napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23.
Ministri će razgovarati o napretku Republike Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, posebice s naglaskom na probleme s kojima se susreću sve države članice EU u provođenju pravosudnih reformi, priopćeno je u utorak iz Ministarstva pravosuđa.

Također, jedna od ključnih tema bit će i procesuiranje ratnih zločina s osvrtom na rad specijaliziranih sudova.

Bošnjaković je u ponedjeljak izjavio da je hrvatska vlada postigla puno u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23., te kazao kako vjeruje "da će stvari u lipnju izgledati dobro".

"Mogu reći da smo velik dio odradili, međutim nastavljamo u svim segmentima i ima još dosta aktivnosti koje smo zacrtali" izjavio je Bošnjaković novinarima nakon sastanka u vladi o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23. pravosuđe i temeljna prava.

Po njegovim riječima, mora se pokazati uvjerljivost u imenovanju sudaca što je posao Državnog sudbenog vijeća a vezano za učinkovitost pravosuđa i dalje se mora smanjivati broj neriješenih predmeta. Poglavlje 23. jedno je od ključnih u završetku pregovora Hrvatske s EU.