c S
Dnevne novosti

Sabor: Održan sastanak Nacionalnog odbora s veleposlanicima

19.04.2011 07:20 ZAGREB, 18. travnja 2011.(Hina), U Hrvatskom saboru je u ponedjeljak održan sastanak članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om s veleposlanicima država članica Europske unije, na kojem su veleposlanici informirani o procesu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, te koracima koji su poduzeti kako bi pregovori bili što prije dovršeni, priopćeno je iz Sabora.
Kako se navodi, sastanku su uz predsjednicu Vesnu Pusić nazočili i Neven Mimica, Marija Pejčinović Burić i Milorad Pupovac, članovi Nacionalnog odbora koji su na poziv njemačkog ministra vanjskih poslova boravili u Berlinu od 10. do 15. travnja.

Sastanku su nazočili i predstavnici 19 država članica, od čega 14 veleposlanika, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Cilj sastanka bio je informiranje veleposlanika zemalja članica o procesu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, te koracima koji su poduzeti kako bi pregovori što prije bili dovršeni.

Posebni naglasak bio je na aktivnostima članova Nacionalnog odbora u prezentiranju rezultata reformi u Hrvatskoj predstavnicima zemalja članica Europske unije, priopćeno je.

Pusić je još jednom naglasila postojanje konsenzusa svih relevantnih političkih stranaka oko članstva u Europskoj uniji, te iznijela razloge zbog kojih je završetak pregovora u lipnju iznimno važan.

Članovi Odbora su izvijestili veleposlanike o rezultatima nedavnog posjeta Njemačkoj, te su potom predsjednica i članovi Odbora odgovarali su na pitanja veleposlanika u vezi završetka pregovora o pristupanju, nedavnih rezultata istraživanja javnog mnijenja i pada podrške članstvu u Europskoj uniji slijedom presuda Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, napretka u Poglavlju 23. – Pravosuđe i temeljna prava, te komunikacijskoj strategiji.