c S
Dnevne novosti

MZOŠ: odbacivanje zakona odbacivanje je besplatnog studija

04.05.2011 07:24 ZAGREB, 3. svibnja 2011.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) reagiralo je na priopćenje dekana pravnih fakulteta, istaknuvši da "svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti mora biti svjestan da time ujedno traži odbacivanje, prvi put zakonski definiranog besplatnog studija".
Ministarstvo u priopćenju ističe da se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Novim zakonima predlaže se potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (čak i bez naplate upisnina) dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze.

Trošak upisnine će se redovitim studentima podmiriti iz državnog proračuna, navodi se. Za one pak studente koji svoje obaveze ne ispunjavaju redovito, a studiraju u punom nastavnom opterećenju, osmišljen je model upisnina koji ih maksimalno štiti proizvoljnog utvrđivanja iznosa školarina, kakvo je danas prisutno na pojedinim fakultetima.

Štoviše, u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija, stoji u priopćenju. Ministarstvo drži kako zakoni više nego ikad prije potiču suradnju između ustanova iz sustava znanosti s onima iz sustava visokog obrazovanja, što je posebno vidljivo kroz predloženi model doktorskih studija.

Ističu, uz ostalo, da se prijedlogom novih zakona pojačava autonomija sveučilišta i znanosti zajamčena Ustavom RH, članak 67. i 68. Primjerice, kažu u priopćenju, uvodi se apsolutno autonoman postupak izbora nastavnika od strane sveučilišta, ostavlja se sveučilištima da svojim internim aktima autonomno određuju unutarnji ustroj, te se osigurava apsolutno autonoman postupak raspolaganja osiguranim financijskim sredstvima na razini sveučilišta.

Također, u odnosu na potonje povećava se transparentnost trošenja kako novca poreznih obveznika tako i vlastitih sredstava visokih učilišta, navodi Ministarstvo. Podsjećaju da je, nakon polugodišnje rasprave unutar prosudbenih povjerenstava, u velikom dijelu postignuta suglasnost oko zaključaka te su spomenuti zaključci implementirani u nacrte prijedloga zakona.

Budući da donošenje zakona predlaže kroz dva čitanja, Ministarstvo moli zainteresirane da alternativne prijedloge koji se odnose na nacrte prijedloga zakona i dalje dostavljaju na adresu javnarasprava@mzos.hr.

Dekani četiriju pravnih fakulteta u Hrvatskoj osvrnuli su se na nove nacrte Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju te Zakona o znanosti, zaključujući da oni usprkos drugačijim najavama Ministarstva znanosti sadrže tek puke kozmetičke izmjene i dopune, zatraživši stoga da ih se povuče iz daljnje procedure radi "izbjegavanja nesagledive štete po sustav visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti".