c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o sestrinstvu

13.05.2011 07:24 ZAGREB, 12. svibnja 2011.(Hina), Saborski zastupnici nastavljaju s radom raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sestrinstvu s konačnim prijedlogom zakona kojim se uređuju sadržaj i način djelovanja, standard obrazovanja, uvjeti za obavljanje djelatnosti, dužnosti i kompetencije, kontrola kvalitete i stručni nadzor nad radom medicinskih sestara.
Utvrđuje se da je zdravstvena njega javna djelatnost te podliježe kontroli zadovoljenja standarda obrazovanja i standarda kvalitete te da sestrinsku djelatnost mogu obavljati samo medicinske sestre, u opsegu koje im pružaju kompetencije stečene obrazovanjem.

Nadalje, uređuje se način stjecanja temeljne naobrazbe medicinskih sestara, način stjecanja više razine obrazovanja, te da potrebu, sadržaj i duljinu trajanja programa dodatnog usavršavanja medicinskih sestara utvrđuje općim aktom Hrvatska komora medicinskih sestara uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, a potrebu, sadržaj i trajanje specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara utvrđuje ministar nadležan za zdravstvo.

Također se uređuje pitanje priziva savjesti i izuzetka od odgovornosti medicinskih sestara.

Regulira se da se izrazi koji se koriste u Zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

Sjednica počinje u 9,30 sati.