c S
U središtu

(Ne)mogućnost ishođenja uvjerenja o vremenu građenja građevine za ruševinu

05.01.2012 U primjeni odredbe članka 330. Zakona o prostornom uređenju i gradnji nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je brojna mišljenja, među kojima ističemo jedno osobito zanimljivo koje se tiče kakvoće objekta koji je izgrađen prije 15. veljače 1968., odnosno mogućnosti ishođenja uvjerenja o vremenu građenja građevine za ruševinu.

Prema članku 330. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine smatra se izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnoga upravnog tijela. O vremenu evidentiranja građevine uvjerenje izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka s kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka) koji se smatraju dokazom da je neka građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine.

Ako kojim slučajem katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave ne raspolažu podacima na temelju kojih se može izdati navedeno uvjerenje, uvjerenje o vremenu građenja građevine, izgrađene do 15. veljače 1968. izdaje nadležno upravno tijelo. Sastavni dio uvjerenja je snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja (situacija) za izgrađenu građevinu na građevnoj čestici koji je podnositelj zahtjeva dužan priložiti uz zahtjev za izdavanje toga uvjerenja.

U primjeni navedene odredbe nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je brojna mišljenja, među kojima ističemo jedno osobito zanimljivo koje se tiče kakvoće objekta izgrađenog prije 15. veljače 1968.

Naime, od nadležnog Ministarstva zatraženo je mišljenje o mogućnosti ishođenja uvjerenja o vremenu građenja građevine za ruševinu. Ministarstvo se očitovalo mišljenjem Klasa: 360-01/11-02/16, Ur.broj: 531-05-11-2 od 7. veljače 2011. Predmet očitovanja je, dakle, mogućnost ishođenja uvjerenja o vremenu građenja građevine za ruševinu, a u svrhu upisa iste ruševine u katastarski operat temeljem članka 330. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Ministarstvo je u mišljenju navelo da je spomenutom odredbom u stavku 1. propisano da se građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine smatra izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnog upravnog tijela. Nadalje, odredbom stavka 6. istoga članka propisano je da se građevina iz stavka 1. toga članka upisuje u katastarski operat ako je uz zahtjev priloženo uvjerenje iz stavka 2. odnosno 3. toga članka.

Dakle, odredbe članka 330. navedenog Zakona odnose se na građevinu izgrađenu prije 15. veljače 1968. i uvjete za njezin upis u katastarski operat, a ne na ruševine nastale prije toga datuma. S time u vezi Ministarstvo je skrenulo pozornost i na odredbu članka 2. točke 36. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojom je propisano da je građevina građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda sa zajedničkim instalacijama i opremom, ili sklop s ugrađenim postrojenjem, odnosno opremom kao tehničko-tehnološka cjelina ili samostalna postrojenja povezana s tlom, te s tlom povezan sklop koji nije nastao građenjem, ako se njime mijenja način korištenja prostora.

Budući da je u konkretnom slučaju riječ o ruševini, a ne o građevini, a i na aerofotogrametrijskim snimcima iz 1951. godine je vidljivo da se na predmetnoj čestici nalaze ruševine, Ministarstvo je zauzelo mišljenje da se predmetno uvjerenje u tom slučaju ne može izdati, niti se iste ruševine mogu upisati u katastarski operat.