c S
U središtu

Zabrana upravljanja motornim vozilom pod utjecajem opojnih droga ili lijekova

03.06.2013 Jedna od zabrana, kada se radi o upravljanju motornim vozilom, a koju nameće Zakon o sigurnosti prometa na cestama je i zabrana upravljanja motornim vozilom pod utjecajem opojnih droga ili lijekova koji utječu na sposobnosti upravljanja motornim vozilom.

Navedeno je propisano člankom 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako vozač vozila kategorije C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima (zabranu upravljanja motornim vozilom pod utjecajem alkohola, koje je također zabranjeno, ovdje nećemo razmatrati).

Nadalje, vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i AM ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Smatrat će se da vozač u organizmu ima droga ili lijekova ako se njihova prisutnost utvrdi odgovarajućim sredstvima ili uređajima, liječničkim pregledom ili analizom krvi i urina ili analizom krvi.

Što se kaznenih odredbi tiče, stavkom 10. članka 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kazniti za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, dok će novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna biti kažnjen za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Treba napomenuti da za ostvarenje prekršaja iz članka 199. stavak 2. i 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nije odlučno je li do prisutnosti droga u organizmu vozača došlo uslijed ovlaštene konzumacije lijekova koji sadrže zabranjene supstance (drogu).

Naime, zakonska odredba članka 199. stavak 10. Zakona izričita je, jasna i nedvosmisleno propisuje zabranu upravljanja motornim vozilom na cesti osobama koje u organizmu imaju droga, te je potpuno nebitno je li do prisutnosti droga u organizmu vozača došlo uslijed ovlaštene ili neovlaštene konzumacije opijata.