c S
U središtu

Privremena invalidska mirovina

03.02.2014 Promjene koje od 1. siječnja 2014. donosi novi Zakon o mirovinskom osiguranju uzrokovane su željom za postizanjem ciljeva mirovinske reforme, a to su: usklađivanje mirovinskog sustava s gospodarskim i socijalnim kretanjima, poticanje duže radne aktivnosti i kasnijeg odlaska u mirovinu te zaštita socijalne sigurnosti umirovljenika. Jedna od novina novog mirovinskog sustava je uvođenje privremene invalidske mirovine.

Privremenu invalidsku mirovinu regulira članak 57. Zakona o mirovinskom osiguranju. Naime, uz pravo na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, novim Zakonom o mirovinskom osiguranju uvodi se pravo na privremenu invalidsku mirovinu koju može steći osiguranik koji se osposobio profesionalnom rehabilitacijom i nakon toga bio prijavljen kao nezaposlena osoba najmanje pet godina kod nadležne službe za zapošljavanje (do 58. godine života), bez mogućnosti zaposlenja na poslovima za koje se profesionalnom rehabilitacijom osposobio, s time da se razdoblje povremenog rada u ukupnom trajanju od šest mjeseci ne smatra prekidom nezaposlenosti.

Dakle, radi se o završenom rehabilitantu kojemu poslodavac (kod kojega mu je radni odnos do završene rehabilitacije mirovao) nije u mogućnosti ponuditi izmjenu ugovora o radu, u novome zanimanju, te je radniku zbog toga prestao radni odnos osobno uvjetovanim otkazom i prijavljen je HZZ-u u propisanom roku.

Ako se radnik kao takav nalazi prijavljen kod HZZ-a kao nezaposlen najmanje 5 godina nakon završene profesionalne rehabilitacije i ima dob od 58 godina života, stječe pravo na ovu privremenu mirovinu, pod uvjetom da na poziv nadležnog tijela za zapošljavanje nije odbio ponuđeni posao, odnosno da je na poziv nadležne službe za zapošljavanje bez odgađanja prihvatio ponudu o radu.

Pod ovim uvjetima starosti i razdoblja nezaposlenosti nakon završene rehabilitacije, ovo pravo pripada i invalidu rada koji je završio profesionalnu rehabilitaciju i koji je nakon završene rehabilitacije nastavio raditi, pa naknadno ostao nezaposlen, ako je na poziv nadležnog tijela za zapošljavanje, bez odgađanja prihvatio ponudu o radu, odnosno ako nije odbijao ponuđeni posao.

Što se visine privremene invalidske mirovine tiče, treba razlikovati dvije situacije:

1) ako je uzrok smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost ozljeda izvan rada ili bolest, mirovina se određuje u visini naknade plaće zbog profesionalne rehabilitacije koja je bila određena ili bi bila određena za vrijeme čekanja na zaposlenje nakon završene rehabilitacije prema članku 51. stavku 1. Zakona o mirovinskom osiguranju, a određena u osobnim bodovima i usklađena prema članku 88. toga Zakona;

2) ako je uzrok smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost ozljeda na radu ili profesionalna bolest, mirovina se određuje u visini naknade plaće zbog profesionalne rehabilitacije koja je bila određena ili bi bila određena za vrijeme čekanja na zaposlenje, nakon završene rehabilitacije prema članku 52. stavku 1. Zakona o mirovinskom osiguranju, za slučaj potpunog gubitka radne sposobnosti, a određena u osobnim bodovima i usklađena prema članku 88. toga Zakona.