c S
U središtu

Odredbe o primjeni drugih postupovnih zakona sadržane u novom Zakonu o upravnim sporovima

30.11.2010 Stupanjem na snagu novog Zakona o upravnim sporovima prestat će odgovarajuća podredna primjena Zakona o parničnom postupku na sva postupovna pitanja upravnog spora. Novi Zakon o upravnim sporovima na druge procesne zakone upućuje pojedinačno, vezano za konkretna postupovna pitanja. Osim dijela odredbi Zakona o parničnom postupku, na dio spomenute materije primjenjuju se neke odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Novi Zakon o upravnim sporovima (u nastavku: ZUS), stupit će na snagu 1. siječnja 2012. Među važnijim novinama koje donosi nova regulacija upravnih sporova je prelazak na dvostupanjsko upravno sudovanje s usmenom, neposrednom i javnom raspravom u prvostupanjskome upravnom sporu kao pravilom. Osim toga, upravno sudstvo bit će reorganizirano, pa će umjesto jednog specijaliziranoga upravnog suda (postojećega Upravnog suda Republike Hrvatske), djelovati upravni sudovi te Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

U okviru priprema pravnih praktičara za postupanje po ZUS-u, među ostalim važno je pripremiti se i za reguliranost postupovne materije upravnog spora ne samo odredbama ZUS-a, već i još dvaju postupovnih zakona: Zakona o parničnom postupku te Zakona o općem upravnom postupku.

Usporedba s važećim Zakonom o upravnim sporovima

Zakonom o upravnim sporovima, koji je trenutno na snazi, propisana je podredna odgovarajuća primjena Zakona o parničnom postupku na sva pitanja postupka koja nisu uređena Zakonom o upravnim sporovima (članak 60.).

Novi ZUS, pak, ne sadrži opću odredbu o podrednoj primjeni nekog od drugih procesnih zakona, već supsidijarnu primjenu drugih zakona propisuje individualno, vezano za pojedino postupovno pitanje.

Postupovna pitanja regulirana ZUS-om

ZUS-om je uređena procesna materija koja se odnosi na:

- načela postupka

- nadležnost i sastav suda

- stranke u upravnom sporu i njihovo zastupanje

- podnošenje tužbe, postupanje suda po tužbi, raspravu, radnje u upravnom sporu, sudske odluke

- pravne lijekove (žalbu, obnovu spora, zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude)

- troškove upravnog spora

- izvršenje sudskih odluka

- ocjenu zakonitosti općih akata

- poseban način rješavanja upravnih sporova (nagodba).

Primjena Zakona o parničnom postupku i Zakona o općem upravnom postupku

Sljedeća tablica sažima odredbe ZUS-a kojima se upućuje na (odgovarajuću) primjenu odredbi Zakona o parničnom postupku (ZPP-a), odnosno Zakona o općem upravnom postupku (ZUP-a).

tabela

Dr. sc. Alen Rajko