c S
Dnevne novosti

Božinović: Svaka ubijena žena je previše

08.04.2024 08:25 OPATIJA, 5. travnja 2024. (Hina) – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je izrazio sućut obiteljima dviju žena ubijenih u petak u Zagrebu izvijestivši da se u jednom slučaju radi o ubojstvu u obitelji te je počinitelj priveden dok se drugo ne dovodi u vezu sa zločinom od strane partnera ili člana obitelji.

Zagrebačka policija izvijestila je da je u Maksimiru uhićen muškarac koji je u stanu propucao članicu obitelji, a žena je potom umrla u bolnici. Nešto kasnije objavljeno je da je tijelo ubijene žene i u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci gdje ju je izbodenu navodno pronašao sin.

Izvidi su u tijeku i policija intenzivno radi na otkrivanju počinitelja, kazao je Božinović ističući da posebno pogađa ubojstvo u obitelji gdje bi se se žena trebala osjećati najsigurnije te poručio da je svaka ubijena žena previše. Rekao je da su vlada i resorna ministarstva pokazali jasnu političku volju da se bore protiv najtežih oblika i zločina u obitelji, pogotovo prema ženama te je dodao kako statistika ukazuje da se od 2020., kada je bilo 20 ubijenih žena, do 2023. kada ih je bilo 9, vidi da se radi o padu.

'Nikad veći stupanj razriješenosti kaznenih djela'

Na upit o slučaju lanjskog trovanja flaširanom vodom u Rijeci, Božinović je rekao da je već tada bilo jasno da to neće biti jednostavno kriminalističko istraživanje. To se, kaže, i potvrdilo te se više od pet mjeseci intenzivno radilo, obavljeni su razgovori s puno svjedoka, trebalo je utvrditi otkud je došla boca, u kojoj je bilo više od 14 posto lužine, utvrditi distribucijske kanale. Istaknuo je da je u Hrvatskoj puno ugostiteljskih objekata, neki se zatvore zimi pa je, ako je nešto iz njihovih skladišta vraćeno u distribucijske lance, to otežavajuća okolnost da se utvrdi put kojim je ta boca došla.

Morala su se, kaže, provesti brojna vještačenja da se isključi mogućnost masovnije pojave, a vještačenja su pokazala da je samo jedna boca imala sadržaj zbog kojeg je mladi čovjek dobio teške tjelesne ozljede i oštećenja jednjaka i želuca. Iznio je i podatak da, kada je riječ o svim oblicima kriminaliteta, policija nikada u povijesti nije imala ovako visok stupanj razrješenosti od preko 70 posto.

'Policija profesionalno odradila utakmicu u Splitu'

Na pitanje o eskalaciji nasilja na nedavnoj utakmici u Splitu, ministar Božinović je rekao da je policija odradila profesionalno odličan posao. "U trenutku kada je na tribinama bilo 27 tisuća ljudi, policija je koristila taktiku kojom nikoga od gledatelja nije dovela u opasnost, a riješila je sigurnosnu ugrozu", kazao je ministar.

Dodao je da nema nikakvu informaciju da je bilo prekomjerne uporabe sile, a na pitanje o kaznama za huligane kazao je da policija prijavljuje počinitelje, a ne izriče presude. Odgovarajući na pitanje jesu li stvari na utakmici ipak izmakle kontroli Božinović je rekao da policija mora voditi računa hoće li se bilo kakvo protupravno ponašanje i neredi odraziti na sigurnost građana koji nisu sudionici te da vodi računa o svemu.

Na upit o navodima iz Mosta da će kada dođu na vlast dovesti vojsku na granice, odgovorio je da Most "ne zna o čemu govori" jer bi na granice postavili vojsku koja nije obučena za policijski posao i ima sasvim duge zadaće. 'Ove godine uhićeno preko 650 krijumčara i pomagača'Hrvatska nema problem azila kao druge zemlje, rekao je i dodao da je sinoć u našem najvećem smještaju bilo manje od 450 ljudi koji su iskazali namjeru za međunarodnom zaštitom te da vjerojatno nitko od njih danas više nije u Hrvatskoj.

"To plašenje ljudi, namjerno mijenjanje teza da su strani radnici isto što i nezakoniti migranti je njihova populistička politička platforma kojom žele zavarati građane. No, građani znaju da kada bi ih se slušalo, slala vojska na granice, pucalo po ljudima, kada bi se stvorila slika o Hrvatskoj kao o zemlji u kojoj se događaju takve stvari, to odrazilo i na investicije i turizam", rekao je.

Podsjetio je da je hrvatska policija ove godine uhitila nešto više od 650 krijumčara i pomagača, da je njen rad prepoznat izvan granica, a naši policajci među najbrojnijim instruktorima Frontexa.

Ministar Božinović u petak je bio na zatvaranju treninga za policijske rukovoditelje na temu kaznenih djela protiv okoliša, koji se provodi u okviru projekta Partnerstvo za obrazovanje Veleposlanstva SAD-a i ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) te Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik."