c S
Dnevne novosti

EK pokreće postupak protiv Rusije pred WTO-om

09.04.2014 07:16 BRUXELLES, 8. travnja 2014.Hina, Europska unija je u utorak pokrenula postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Rusije, koja je krajem siječnja zabranila uvoz iz EU-a svinja, svježeg svinjskog mesa i nekih proizvoda od svinjskog mesa.

Rusija je uvela zabranu nakon što su otkrivena četiri izolirana slučaja afričke svinjske kuge u Litvi i Poljskoj na granici s Bjelorusijom. "Ruska zabrana europske svinjetine potpuno je neproporcionalna i protivna pravilima WTO-a. Nakon nekoliko tjedana pregovora s ruskom stranom kako bi se riješio problem nema nikakvog napretka.

Europa će braniti svoje proizvođače svinjetine i u tom smislu nema drugog izbora nego pokrenuti slučaj pred WTO-om", rekao je povjerenik za trgovinu Karel De Gucht. Povjerenik za zdravlje Tonio Borg rekao je da Rusija ne prihvaća europski prijedlog da se zabrani izvoz svinja samo iz onog područja gdje su zabilježeni slučajevi afričke svinjske kuge. "Rusija kaže da je to reakcija na otkriće svinjske kuge u Litvi i Poljskoj, ali to je endemska bolest u Rusiji, ne kod nas.

Kod nas su zabilježeni slučajevi u pograničnim zonama jer ta bolest postoji u Rusiji", rekao je Borg. Rusija uvozi četvrtinu europskog izvoza svinja, svinjskog mesa i prerađevina, u iznosu od 1,4 milijarde eura godišnje.

Glavni proizvođači su u Nizozemskoj, Njemačkoj i Danskoj. Prema pravilima WTO-a, nakon podnošenja prijave započinju konzultacije koje mogu trajati 60 dana. Ako se u tom roku ne pronađe rješenje, prelazi se u sljedeću fazu, slučaj ide pred arbitražni sud koji treba presuditi.