c S
Dnevne novosti

EK upozorava BiH da pristane pregovorati o promjenama SSP-a

16.01.2014 07:14 BRUXELLES, 15. siječnja 2014.Hina, Europska komisija namjerava pokrenuti zakonodavni postupak za skidanje Bosne i Hercegovine s popisa zemalja korisnica Autonomnih trgovinskih mjera (ATM), ako ta zemlja u pregovorima o prilagodbi SSP-a i dalje bude odbijala načelo zadržavanja tradicionalne trgovine s Hrvatskom.

Europska komisija u ime zemalja članica EU-a pregovora s Bosnom i Hercegovinom o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se u obzir uzeo ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja prošle godine. Ti se pregovori uvijek vodi u skladu s načelom zadržavanja tradicionalnog opsega trgovine, međutim, Bosna i Hercegovina je u dosadašnjim razgovorima to odbijala i traži detaljniju reviziju SSP-a/Privremenog sporazuma i uvođenje carinskih barijera za hrvatske proizvode čime bi se smanjio dosadašnji opseg trgovine.

"Bosna i Hercegovina je potvrdila svoje stajalište na izvanrednom sastanku Privremenog odbora održanom 27. studenoga 2013. Stoga je Komisija, kao prvi korak prema zaštiti interesa EU-a, objavila svoju namjeru pokretanja zakonodavnog postupka za uklanjanje Bosne i Hercegovine s popisa zemalja korisnica Autonomnih trgovinskih mjera (ATM). U okviru ATM-a zemljama zapadnog Balkana odobrava se izuzeće od ulaznih cijena na tržište pri uvozu njihova voća i povrća u EU.

Ako se pravovremeno ne pronađe rješenje, Komisija vjeruje u punu podršku svih država članica EU-a i Europskog parlamenta njezinu zakonodavnom prijedlogu. Održavanje sljedećeg sastanka Privremenog odbora predviđeno je za siječanj 2014., podložno potvrdi iz Bosne i Hercegovine", kaže se u pisanom odgovoru povjerenika za proširenje Štefana Fuelea na pitanje hrvatskog zastupnika Europskog parlamenta Andreja Plenkovića.

Ulaskom u EU, Hrvatska je izišla iz Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) i njezini trgovinski odnosi sa zemljama te zone trebaju se odvijati na temelju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje su one potpisale s EU-om.