c S
Dnevne novosti

Europski sud drži da je Irska propustila zaštititi školarku

29.01.2014 07:12 DUBLIN, 28. siječnja 2014.(Hina/Reuters), Irska nije zaštitila učenicu od učiteljeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj školi tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća, ocijenio je u utorak Europski sud za ljudska prava i time nanio još jedan težak udarac ugledu Katoličke Crkve.

Sud je odredio Irskoj da plati odštetu Louise O'Keeffe koja je na irskome sudu dobila spor protiv učitelja laika koji je radio u osnovnoj školi koja je bila pod upravom Katoličke Crkve a financirala se javnim sredstvima.

Međutim, na irskom sudu je odbačena tužba kojom je tvrdila da je i država posredno odgovorna za taj zločin iz 1973. Europski sud zaključio je da država nije ispunila svoju obvezu a trebala je biti opreznija kada se radi o zaštiti djece.

"Sud je zaključio kako je obveza vlade zaštititi djecu od zlostavljanja, osobito u osnovnome školstvu. Ta obveza nije ispunjena", kaže se u obrazloženju presude. Irsko ministarstvo obrazovanja kaže kako će procijeniti implikacije presude i nužnih koraka koje mora poduzeti da bi je primijenila.

Država je, dodaje ministarstvo, već uvela niz oštrih mjera za zaštitu djece. Ugled Katoličke Crkve u Irskoj i u cijelome svijetu znatno je ugrožen istragama o svećeničkome zlostavljanju djece i prikrivanju u kojem je država sudjelovala u katoličkim školama.