c S
Dnevne novosti

Europski sud pravde poništio blokadu imovine sedam iranskih kompanija

09.09.2013 07:12 ZAGREB, 6. rujna 2013.(Hina/BBC), Europski sud pravde (ECJ) presudio je da bi Europska unija trebala odmrznuti imovinu sedam iranskih banaka i tvrtki koje su se našle na udaru međunarodnih sankcija zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

Iz ECJ-a su poručili da nema dovoljno dokaza da su te tvrtke na bilo koji način sudjelovale u tom programu, prenosi BBC. Riječ je o Post Bank Iranu, Iran Insurance Companyju, Good Luck Shippingu, Export Development Bank of Iran, Persia International Bank, Iranian Offshore Engineering and Construction Co. i Bank Refah Kargaranu.

Europska unija i Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv tih kompanija kako bi ograničile doseg iranskog nuklearnog programa. Zapadne sile sumnjaju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje, pa su zamrznule imovinu raznih iranskih tvrtki za koje se smatra da su povezane s tim programom. Iran pak tvrdi da koristi nuklearnu tehnologiju isključivo u civilne svrhe.

Odluka Europskog suda pravde neće odmah stupiti na snagu jer Europsko vijeće ima dva mjeseca vremena da uloži žalbu. Dakle, zasada je imovina i dalje pod blokadom, naveo je sud u priopćenju.