c S
Dnevne novosti

Grad Zagreb: Agencija S&P podigla kreditni rejting iz špekulativnog u investicijski

25.03.2024 08:15 ZAGREB, 24. ožujka 2024. (Hina) - Grad Zagreb priopćio je u nedjelju kako mu je nakon 13 godina, agencija Standard & Poor's (S&P)  podigla kreditni rejting iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede.

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s 'BB+' na 'BBB-', uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz solidne proračunske rezultate, priopćio je Grad, navodeći da je tom revizijom kreditne ocjene, nakon 13 godina rejting agencija uvrstila Zagreb u investicijski razred kreditnih ocjena, u kojemu je zadnji put bio 2011. godine. 

Agencija navodi da je gradska uprava pod gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja. Dodatno, istaknula je i okončanje praksi kvazi-zaduženja odnosno skrivenih dugova iz prijašnjih vremena, kao važan čimbenik koji je između ostalih utjecao na podizanje kreditnog rejtinga.

Pozitivnim ističu i korištenje EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje od oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti u svrhu podmirenja troškova obnove infrastrukture, navodi Grad. 

Gradonačelnik Tomašević izrazio je zadovoljstvo odlukom S&P. „Ponovno povećanje kreditnog rejtinga, nakon samo pola godine od prethodnog, pokazuje povjerenje agencije u naš rad, rezultate i sposobnost da odgovorno upravljamo gradom”, rekao je Tomašević komentirajući treće povećanje rejtinga Grada u posljednjih godinu i pol dana.  

Naglasio je kako, zahvaljujući takvim financijskim rezultatima, za razliku od brojnih drugih gradova, u Zagrebu u mandatu njegove gradske uprave nisu povećane cijene režija, kao ni cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije. „Uz to, unatoč negativnim učincima Vladine porezne reforme koje je istaknula i agencija S&P, Grad Zagreb ima daleko najveće plaće u Hrvatskoj, uz BDP po glavi stanovnika za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka”, istaknuo je gradonačelnik.  

Kreditna agencija Standard&Poor’s je u rujnu 2021. promijenila izglede Zagreba iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne te je u rujnu 2023. ponovno podigla kreditni rejting Grada Zagreba.