c S
Dnevne novosti

Hrvatska će potpisati sporazum o zajedničkom razvoju obrane

05.09.2014 07:16 NEWPORT, 4. rujna 2014.(Hina), Hrvatski ministar obrane Ante Kotromonavić najavio je u četvrtak da će na marginama summita NATO-a potpisati sporazum s devet članica NATO-a o zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti.
Riječ je o ideji da savezničke i partnerske zemlje zajednički rade na razvijanju određenih obrambenih sposobnosti predvođene jednom od država s jačim obrambenim sposobnostima. U ovom slučaju je to Njemačka. "To je vrlo dobro za nas.

S devet zemalja razvijat ćemo sposobnosti koje su za nas važne, među njima topničku potporu, medicinske sposobnosti i sposobnosti u atomsko-biološko-kemijskoj zaštiti", rekao je Kotromanović, dodajući da će sporazum biti potpisan u četvrtak navečer na jednom ratnom razaraču usidrenom u cardiffskom zaljevu.

Kotromanović je rekao da se od Hrvatske nije tražilo niti se očekuje da će se tražiti da sudjeluje u snagama za brzu reakciju, koje NATO namjerava uspostaviti u kontekstu ukrajinske krize.

"Nije se tražilo i ne očekujemo da će se tražiti od nas da idemo s vojnicima koji će se boriti. Ono što smo rekli jest da smo spremni pomoći u zbrinjavanju ranjenika", rekao je Kotromanović.

Na summitu NATO-a koji se u četvrtak i petak održava u Newportu, u Walesu, uz čelnike 28 zemalja članica i čelnike partnerskih zemalja, paralelno se održavaju i sastanci ministara obrane i vanjskih poslova.