c S
Dnevne novosti

Hrvatska nizom događaja obilježava Dane europske baštine

23.09.2011 07:14 ZAGREB, 22. rujna 2011.(Hina), Dani europske baštine ove se godine u Hrvatskoj obilježavaju nizom događaja tijekom rujna, među kojima je i izložba o Radovanovu portalu koja će večeras biti otvorena u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
Dani europske baštine (European Heritage Days) obilježavaju se od 1991. na poticaj Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska se manifestaciji pridružila 1995. kad je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Svrha manifestacije je širenje znanja i svijesti o vlastitu kulturnom naslijeđu te o vrijednostima drugih kultura i mogućim interakcijama.

Organizator obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj je ministarstvo kulture, a ove je godine tema "Imaginacija kulturne baštine". Sve hrvatske ustanove koje su se uključile u manifestaciju ujedno podupiru Europsku godinu volontiranja, doznaje se iz ministarstva. Obilježavanje se u Gliptoteci nastavlja sutra predavanjem o Radovanovu portalu i predstavljanjem monografije "Majstor Radovan" autora Radoslava Bužančića.

Na predavanju će, kako najavljuju iz ministarstva, biti iznesene dosad nepoznate pojedinosti o nastanku portala u povodu čega će biti donesena izvorna rozeta s trogirske katedrale koja je ključ za razumijevanje njegova nastanka. Svi posjetitelji predavanja 23. rujna moći će dobiti besplatan primjerak monografije u izdanju ministarstva kulture.

Dani europske baštine obilježavaju se i u drugim hrvatskim gradovima pa je tako u Rijeci u petak, u suradnji s konzervatorskim zavodom, organizirana radionica za djecu Osnovne škole "Gornja Vežica". Programu će se izložbama i promocijama u subotu pridružiti i Krapje, selo graditeljske baštine, a neki će muzeji u Hrvatskoj u subotu i nedjelju, 24. i 25. rujna, posjetiteljima besplatno otvoriti vrata.

Početkom rujna u sklopu obilježavanja Dana europske baštine na Brijunima je održan međunarodni stručno-znanstveni skup "Fortifikacijska arhitektura - europsko kulturno naslijeđe" u sklopu Međunarodne radionice arhitekture fortifikacija na kojemu su sudionici razmijenili iskustava o problemima fortifikacija, pitanjima njihove rehabilitacije, prezentacije i napose upravljanja tim specifičnim povijesnim naslijeđem.

U Dubrovniku je 7. rujna u atriju palače Sponza otvorena izložba "Hrvatska živa baština/Croatia's Living Heritage" na kojoj su predstavljeni radovi djece iz dubrovačkih dječjih vrtića o temi dubrovačke ljetne baštine. Izložbu je pripremio Europski dom u Dubrovniku, a 20. rujna otvorena je i u Korčuli i to u atriju Doma kulture.

Izložba "Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće" otvorena je 15. rujna u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskome Brodu i na njoj su predstavljeni primjerci gotovo svih vrsta stakla i tehnike izvedbe, a obuhvaćeni su i svi stilski pravci 19. stoljeća.