c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor izmijenio Ovršni zakon

23.01.2012 07:22 ZAGREB, 20. siječnja 2012.Hina, Hrvatski sabor izmijenio je Ovršni zakon, čime je ispravljen propust učinjen na prvoj sjednici Sabora kada je ispuštanjem jednog članka pri izmjenama istog zakona otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

Po novoizmijenjenom zakonu, do 1. srpnja, do kada je odgođena primjena određenih odredbi vezanih uz početak rada javnih ovršitelja, ovršne će postupke provoditi sudovi po postojećem zakonskom okviru. Izmjene je "doživio" i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, po kojemu se županijama, kao vlasnicima i osnivačima hitne medicinske pomoći, daje tranzicijsko razdoblje od šest do dvanaest mjeseci kako bi odlučile o koncepciji hitne pomoći.

Omogućuje im se, naime, da u hitnoj medicinskoj pomoći ostave objedinjenima hitnu pomoć i sanitetski prijevoz, koji su po važećem zakonu trebali biti razdvojeni nakon 31. prosinca prošle godine. Predviđa se i produljenje roka za šest mjeseci za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojima se pružaju dvije mogućnosti - da se vrate raditi u domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali više ne po povlaštenim već po tržišnim cijenama.

Sabor je izmijenio i Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, po kojemu će mobilni operateri plaćati naknadu od 6 posto na usluge prijenosa slike, govora i zvuka porukom, te govorne usluge. Dopunio je Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojim se odgađa isplata dodataka na plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika jer za to nisu predviđeni novci u proračunu.

Sabor je prihvatio odluke Odbora za pravosuđe po kojima su za članove Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika imenovani Josip Leko (SDP) i Josip Salapić (HDZ), a Državno-odvjetničkog vijeća Ingrid Antičević Marinović (SDP) i Ana Lovrin (HDZ). Dnevni red aktualne sjednice dopunjen je sa sedam novih točaka, među kojima i prijedlogom izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim vlada predlaže ukidanje tzv. povlaštenih zastupničkih mirovina.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a prigovorila zahtjevu vlade da se taj zakonski prijedlog raspravi po hitnom postupku. Istaknula je da zastupnici njezine stranke taj prijedlog još nisu vidjeli i napomenula kako je iz medijskih napisa vidljivo da svi državni dužnosnici po tom prijedlogu nisu jednako tretirani. Zbog toga je zatražila da se taj zakonski prijedlog raspravi u redovnoj proceduri, odnosno u dva čitanja.

No, vladajuća većina je HDZ-ov zahtjev odbila, pa će se taj zakonski prijedlog i prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa u Saboru raspraviti po hitnom postupku. Sabor je zaključio zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o spomenutim izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.