c S
Dnevne novosti

Josipović i Pusić na Općoj skupštini UN-a

23.09.2013 07:16 ZAGREB, 20. rujna 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na otvaranju 68. Opće skupštine UN-a u New Yorku od 24. do 27. rujna, najavili su u petak predsjednikov ured i MVEP.

Sudjelovanje na Općoj skupštini Josipović će tradicionalno početi na prijemu koji priređuje američki predsjednik Barack Obama, a govor na skupštini održat će u četvrtak, 26.rujna. Tijekom boravka u New Yorku, šef hrvatske države sudjelovat će na sastanku inicijative glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moon i UNESCO-a pod nazivom "Global Education First Initiative", obilježavanju dvadesete obljetnice Bečke konferencije o ljudskim pravima i susretu koji saziva poljski predsjednik Bronislaw Komorowski posvećenom Istočnom partnerstvu.

Od bilateralnih susreta predviđeni su razgovori s glavnim tajnikom UN-a, predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem te albanskim premijerom Edijem Ramom, kao i niz neformalnih sastanaka s predsjednicima država i vlada. Dan uoči otvaranja Opće skupštine, Josipović će na sveučilištu Yaleu održati predavanje "Religija u postkomunističkom i postkonfliktnom društvu: Hrvatsko iskustvo", te se susresti s hrvatskim iseljenicima u Pittsburghu i New Yorku, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

U New Yorku će od 23. do 27. rujna biti i prva potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Pusić koja će predsjedati ministarskim sastankom Komisije za izgradnju mira na temu "Gospodarsko osnaživanje žena u izgradnji mira" u četvrtak 26. rujna. Sastanku se odazvalo 30-ak država i predstavnika međunarodnih organizacija, među kojima je više od dvadeset ministara vanjskih poslova i glavni tajnik Organizacije islamskih zemalja.

Pusić će također biti na predstavljanju inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima u Vijeću sigurnosti UN-a, sastanku inicijative "Equal Futures Partnership" koja se također bavi unapređenjem položaja žena te inicijative "Education First", kao i na Kaspijskom forumu posvećenom energetici. Ministrica Pusić će tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a održati i niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova Irana, Gruzije, Angole, Albanije, Singapura i drugih, navodi se u priopćenju ministarstva.