c S
Dnevne novosti

Josipović, Izetbegović i Komšić za jačanje suradnje Hrvatske i BiH

21.03.2013 07:12 SARAJEVO, 20. ožujka 2013.Hina, Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić potvrdili su u srijedu u Sarajevu spremnost na jačanje suradnje dviju zemalja i opredjeljenje da se ti odnosi grade u prilog stabilnosti šire regije.

Josipović, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH, tijekom dana je zajedno s Izetbegovićem i Komšićem posjetio SOS Dječje selo u glavnom gradu BiH koje skrbi o pedesetak djece bez roditelja i tu su prigodu iskoristili kako bi poslali pozitivne poruke o suradnji dviju zemalja. Predsjednik Josipović izjavio je kako je posjet SOS Dječjem selu pokušaj da se pokaže kako i međudržavna suradnja ima svoju plemenitu stranu, a za odnose sa BiH kazao je kako su oni sada u fazi koja pogoduje rješavanju otvorenih pitanja.

"Uvjeren sam da će ova generacija političara ostaviti sljedećoj generaciji ne samo političara nego i naših građana čistu situaciju", kazao je Josipović. Bakir Izetbegović naglasio je važnost stalnih kontakata kako bi se rješavala otvorena pitanja. "Cilj nam je vidjeti što se sada radi i što se može učiniti brže i bolje", kazao je Izetbegović, koji je ocijenio važnim svaki susret s hrvatskim predsjednikom. Pojasnio je kako je na šefovima dviju država da stvore atmosferu i otvore prostor za rješavanje problema, a na vladama je da ponude i dogovore konkretna rješenja, uključujući tu prolaz kroz Neum i pristup luci Ploče.

"Ako se treba što 'pogurati', učinit ćemo to brzo", kazao je Izetbegović. Hrvatski je predsjednik tijekom dana posjetio i Pravni fakultet u Sarajevu gdje je razgovarao sa studentima i profesorima. Tom je prigodom istaknuo važnost činjenice da se europska perspektiva otvara kao zajednička svim državama regije te je izrazio uvjerenost kako će i BiH dosegnuti punopravno članstvo u EU. Ocijenio je kako je za svako društvo važno provoditi reforme koje ga čine boljima, a Hrvatska je upravo to i postigla na svom putu ka EU.

Kazao je i kako posljednji netolerantni istupi nekih javnih osoba pa i političara u Hrvatskoj ne mogu ugroziti demokratsku stabilnost hrvatskog društva. "Mi smo u Hrvatskoj postali bolje društvo u smislu poštivanja ljudskih prava, u smislu razvoja demokratskih institucija, jačanja tržišnog natjecanja i drugih važnih karakteristika suvremenog demokratskog društva", kazao je Josipović. Dodao je kako će Hrvatska kada u srpnju uđe u EU profitirati točno onoliko koliko bude vrijedila.

Bez obzira na sve izazove, kazao je Josipović, Hrvatska i na gospodarskom planu ima važne potencijale i u konačnici će globalno biti u plusu nakon pridruživanja EU-u. Komentirajući odnose s BiH, hrvatski je predsjednik poručio kako je to bila i ostaje prijateljska zemlja te da nakon 1. srpnja međudržavna granica neće postati nikakav Kineski zid, a tražit će se rješenja za "najlabaviji" režim prelaska granice. Poručio je i kako je uvjeren da će se naći najbolje moguće rješenje za obje zemlje kada je riječ o prolazu kroz Neum i pristupu luci Ploče.

Govoreći o svojoj odluci da prije više godina posjeti mjesta stradanja pripadnika svih naroda u BiH, Josipović je kazao kako je i danas uvjeren da je to bilo potpuno ispravno i potrebno ukoliko se želi pridonijeti normaliziranju ukupnih odnosa. "Na tom je putu važno praviti korake, makar i male", kazao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje studenata o mogućim preinakama Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, hrvatski je predsjednik kazao kako je to nešto o čemu odluka treba biti donesena unutar same BiH. "Za sve što sami želite imat ćete našu punu potporu, politilku, stručnu i svaku drugu", poručio je Josipović. Hrvatski je predsjednik boravak u Sarajevu okončao radnom večerom koju su priredili Izetbegović i Komšić, a u četvrtak posjet BiH nastavlja odlaskom u Konjic i Mostar.