c S
Dnevne novosti

Josipović Saboru predlaže da popravi prijedloge zakona iz područja obrane

10.06.2013 07:14 ZAGREB, 7. lipnja 2013.Hina, Predsjednik Ivo Josipović predložio je Saboru da amandmanima izmjeni nekoliko odredaba u konačnim prijedlozima Zakona o obrani te Zakona o službi u Oružanim snagama RH, tvrdeći da Vlada nije poštovala proceduru, jer nije pribavila njegovo prethodno mišljenje.

Josipović je pismo s takvim prijedlogom poslao predsjedniku Sabora Josipu Leki i saborskom Odboru za obranu, čiji je predsjednik Tomislav Ivić na jučerašnjoj sjednici predložio da se ta točka makne s dnevnog reda. Da je Josipović pisao Saboru Hini je potvrdio njegov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić. "Bio je to prije prijedlog, nego zahtjev da se usuglasi nekoliko preostalih točaka", rekao je kratko Gareljić.

Nije želio reći o čemu se točno radi, no kako se neslužbeno doznaje, Josipoviću je, među ostalim, sporna odredba po kojoj Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik OS RH, više ne bi davao prethodno mišljenje na akte iz područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na akte koje donosi Vlada. Smatra i da bi djelatne vojne osobe koje su na čelu ustanova u okviru OS RH trebale imati status zapovjednika, što predloženim zakonima nije predviđeno.

Josipović se, navodno, Saboru požalio i da je MORH tek 22. svibnja zatražio prethodno mišljenje o konačnim zakonskim prijedlozima, te da je, ne pričekavši njegovo očitovanje, tekstove uputio Vladi, koja ih je izglasala dva dana kasnije, 24. svibnja. Takvu tvrdnju u MORH-u odbacuju i kažu da su zakone u Ured Predsjednika poslali 16. svibnja. Tvrde i da su prijedloge više puta slali na usuglašavanje u Ured Predsjednika te da, što izravne što neizravne, konzultacije o tim prijedlozima traju još od listopada prošle godine.

"Zadnji put na očitovanje zakone nismo poslali 22. svibnja, kao što tvrde iz Ureda Predsjednika, nego 16. svibnja. Očitovanje Predsjednika nismo dobili, a iz njegova ureda oglasili su se samo tako da su poslali pismo Saboru", tvrdi izvor iz MORH-a koji je želio ostati neimenovan.