c S
Dnevne novosti

Josipović u Kninu - o važnosti EU fondova i razdoblju nakon njih

13.06.2012 07:08 KNIN, 12. lipnja 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Knina ocijenio je dobrim što je na referendumu za ulazak u EU 75 posto izišlih Kninjana poduprlo ulazak Hrvatske u EU, te istaknuo kako je Knin na taj način izrazio svoju proeuropsku orijentaciju jer je prepoznao korist od EU fondova koji pridonose obnovi i razvoju kninskog područja.

No, predsjednik Josipović je istaknuo kako se moramo pripremiti i za vrijeme kada više neće biti europskih fondova. Pozvao je na ukidanje svih propisa koji sputavaju gospodarski razvoj u Hrvatskoj i upozorio da će se, kad se za nekoliko godina više nećemo moći koristiti EU fondovima, morati voditi politiku poticanja malog poduzetništva a ne samo velikih infrastrukturnih projekata.

"Državna vlast i lokalna samouprava ne trebaju ljude poticati samo financijskim motivacijama nego moramo učiniti to da se ljudima ne otežava i zagorčava život tako da ukinemo sve propise koji koče inventivnost naših ljudi, te da ukinemo ili promijenimo sve one propise koji sprječavaju ili demotiviraju strane investitore", istaknuo je Josipović a svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči sutrašnjeg blagdana sv. Ante, zaštitnika Knina.

"Doći će trenutak istine a to je ono vrijeme kada, nakon nekoliko godina, podrške iz EU fondova više neće biti. Tada ćemo se suočiti s istinom, hoćemo li moći sami uspješno konkurirati, ne na malom našem tržištu, jer ono će nestati, nego na velikom europskom tržištu od 500 milijuna ljudi. I jesmo li dovoljno snažni i moćni da, iako mali narod, budemo prepoznatljivi na europskoj mapi i da svoja znanja, umijeća i prirodne resurse učinimo europskim znanjima i resursima na korist naših ljudi", istaknuo je Josipović.

To ćemo biti sposobni, po Josipovićevu tumačenju, samo ako sve ono što nam je sada na raspolaganju, od fondova do resursa i obrazovanja, stavimo u funkciju uspjeha. "Sadašnja generacija dužnosnika u Hrvatskoj ima preveliku zadaću da od Hrvatske napravi uspješnu europsku zemlju", kazao je dodavši kako je za uspjeh ključno obrazovanje, jer "nema društva koje je uspjelo na neznanju".

Osvrćući se na aktualnu gospodarsku krizu u Hrvatskoj, predsjednik Josipović je naglasio kako je nužan optimizam jer nema društva koje je uspjelo prevladati nevolje a da nije imalo vjere u sebe i da nije imalo optimizam. Pri tomu je istaknuo kako mu se ponekad čini "da previše gledamo u prošlost". Za Knin je Josipović rekao da je dvostrukti simbol Hrvatske - simbol hrvatske državnosti još od vremena kralja Zvonimira, te simbol pobjede u Domovinskom ratu.

"Ali, Knin bi mogao postati i treći simbol, to jest simbol suživota, optimizma i uspjeha", istaknuo je napomenuvši kako su u Kninu uspostavljeni dobri odnosi između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine što može biti primjer cijeloj Hrvatskoj. Na svečanoj je sjednici Gradskog vijeća objavljeno da je voditelju povjerenstva Europske komisije u Hrvatskoj Paulu Vandorenu pripala ovogodišnja nagrada Grada Knina za iznimne zasluge i doprinos u realizaciji projekta "Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Kninu".

Taj je projekt, kako je rečeno, neprocjenjivo važan za kninsko područje a vrijednost mu je 16 milijuna eura i financira ga se sredstvima iz fondova EU-a. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena profesoru Pašku Paiću za, kako je obrazloženo, njegovanje kulturne baštine a posebice za očuvanje kninske tvrđave. Govoreći o planovima za Knin, gradonačelnica Josipa Rimac je istaknula kako je nedavno raspisan natječaj za gradnju studentskog doma u tom gradu, što će stajati oko 16 milijuna kuna.