c S
Dnevne novosti

Kineski odvjetnici traže reformu sustava prisilnog rada

16.08.2012 07:03 PEKING, 15. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Desetero kineskih odvjetnika zatražilo je u otvorenom pismu vladi da reformira postojeći sustav logora za "preodgoj radom", optuživši je da potiče zloporabe ovlasti.

Zahtjev je prenio Narodni dnevnik na svojoj internetskoj stranici, list Komunističke partije, što po jednom odvjetniku dokazuje da dio komunističkog aparata blagonaklono gleda na njihov zahtjev. Rasprava je otvorena nekoliko dana nakon puštanja na slobodu jedne Kineskinje koja je poslana u logor jer je prosvjedovala protiv blage kazne koju su dobila sedmorica muškaraca koji su prisilili njezinu kći da se prostituira. Nakon što je prosvjedovala ispred vladinih zgrada, Tang Hui dobila je kaznu od 18 mjeseci "preodgoja radom", što je šokiralo kinesku javnost.

Slučaj je izazvao prosvjede i kazna joj je ukinuta u žalbenom postupku. Sustav tih logora "jedna je vrsta privilegija policije i kontinuiran izvor zloporaba", rekao je odvjetnik Liu Weiguio. Li Fangping, idejni začetnik otvorenog pisma, osobno se zauzima za ukidanje tog sustava, no, dodaje, s obzirom na aktualne promjene na kineskom vrhu, koji nije sklon pomacima na području sloboda, razumnije je tražiti njegovu reformu. Vlast u Kini na jesen će preuzeti nova generacija dužnosnika.