c S
Dnevne novosti

Komisija završava svoj dio posla u pregovorima s RH

10.06.2011 07:12 BRUXELLES, 9. lipnja 2011.Hina, Europska komisija će u petak dostaviti Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranu tih poglavlja i zaključenju pregovora, koja se može očekivati u nekoliko sljedećih dana.
Tim povodom povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak će održati konferenciju za novinare. Komisija će dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja je preostalo zatvoriti - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Pregovaračko stajalište za poglavlje 33 - Financijske i proračunske odredbe mora sadržavati ciljani datum za ulazak u EU-u, a to je, po svemu sudeći, 1. srpnja 2013. godine. U tom se poglavlju također definira koliko će Hrvatska moći dobiti financijskih sredstava iz europskog proračuna i koliko će ona morati uplatiti u taj proračun i to do kraja sadašnje Financijske perspektive, okvirnog sedmogodišnjeg financijskog plana koji istječe 31. prosinca 2013. godine.

U poglavlju 35 - Ostala pitanja treba se, između ostalog, definirati način nadzora provedbe hrvatskih obveza od završetka pregovora do ulaska u punopravno članstvo. O nacrtima pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja odmah u petak počinje rasprava na razini radne skupine za proširenje Vijeća EU-a.

Od mađarskog predsjedništva EU-a Hina doznaje da će ta radna skupina, koja priprema odluke za Odbor stalnih predstavnika (COREPER) sada iznimno raditi svaki dan kako bi se o predloženim nacrtima pregovaračkih stajališta što prije postigao konsenzus i tako stvorili uvjeti za zatvaranje tih poglavlja i zaključenje pregovora.

Mađarsko predsjedništvo je predvidjelo međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja u Luxembourgu, a hoće li se tada i održati ovisit će o tome zemlje članice uspjeti postići suglasnost oko zatvaranja preostalih poglavlja. Diplomati ne isključuju mogućnost sazivanja pristupne konferencije u razdoblju nakon summita EU-a, koji završava 24. lipnja do kraja lipnja kada završava mađarsko predsjedništvo ili pak u prvim danima poljskog predsjedništva koje dužnost preuzima 1. srpnja.

Zemljama članicama obično treba i nekoliko tjedana za usuglašavanje pregovaračkih stajališta, ali ovaj put se ne isključuje mogućnost da se to obavi u samo tjedan dana. Ne isključuje se mogućnost da COREPER odobri zatvaranje preostalih poglavlja na sastanku u ponedjeljak, 20. lipnja u Luxembourgu neposredno prije sastanka ministara vanjskih poslova, ni mogućnost da se takva odluka prepusti ministrima.

U Vijeću EU-a već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koju bi trebali prihvatiti čelnici EU-a na summitu 23. i 24. lipnja, što bi predstavljalo političku odluku o zaključenju pregovora. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definirati mjesto i datum potpisivanja Ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovici godine.

Prije toga, Europski parlament treba dati pristanak na završetak pregovora. Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj se u roku od 30 dana treba održati referendum i onda slijedi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo biti obavljeno do ciljanog datuma pristupanja, to jest do 1. srpnja 2013. godine.