c S
Dnevne novosti

Konačno usvojena direktiva o SLAPP tužbama

20.03.2024 08:00 BRUXELLES, 19. ožujka 2024. (Hina) -  Vijeće EU-a usvojilo je u utorak direktivu za zaštitu novinara i aktivista od SLAPP tužbi, kojima tužitelji zlouporabom sudskih procesa žele ušutkati kritičnu javnost.
Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja ili SLAPP tužbe su neosnovane i zlonamjerne tužbe onih u poziciji moći protiv novinara, medijskih kuća, aktivista, istraživača i umjetnika. Oni koji podižu takve tužbe ne traže pravdu nego žele uznemiriti, zastrašiti i ušutkati kritički glas u javnom prostoru.

Drugi suzakonodavac, Europski parlament, odobrio je direktivu 27. veljače. Novi zakon stupa na snagu 20 dana nakon objave u službenom glasilu EU-a, a države članice imaju dvije godine da prenesu direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva. Direktiva omogućava pojedincima protiv kojih je podnesena SLAPP tužba da zatraže od suda odbacivanje tužbe u najranijoj mogućoj fazi. Ako se utvrdi da je postupak zlouporaba, sud može odlučiti da tužitelj mora snositi troškove postupka, uključujući troškove pravnog zastupanja žrtve SLAPP-a.

Kako bi osigurao da će tuženik dobiti obeštećenje, sud također može naložiti tužitelju da zajamči financijsko osiguranje za troškove postupka i, ako je predviđeno nacionalnim pravom, štetu koju je tuženik pretrpio.Nova pravila odnosit će se i na tužbe u predmetima s prekograničnim implikacijama, odnosno kad se tužitelj, tuženik i sud ne nalaze u istoj zemlji ili kad je čin javnog sudjelovanja, primjerice članak, videozapis ili umjetničko djelo, od važnosti za više država članica.

Osim toga, direktivom se osigurava da se ne priznaju presude trećih zemalja u SLAPP tužbama protiv pojedinaca i poduzeća koji borave ili imaju poslovni nastan na njihovom državnom području.