c S
Dnevne novosti

Mađarska: Ustavni sud poništio zakon o vjerskim zajednicama

27.02.2013 07:10 BUDIMPEŠTA, 26. veljače 2013.(Hina/AFP), Mađarski ustavni sud je djelomično poništio sporni zakon o vjerskim zajednicama koji je uskratio status velikoj većini od 300 do tada priznatih religija u Mađarskoj, objavila je u utorak ta institucija.

To je novi udarac za mađarskog konzervativnog premijera Viktora Orbana i njegovu vladu. Ustavni sud je već u siječnju poništio izbornu reformu, koja je obvezivala građane da se registriraju najkasnije dva tjedna prije glasanja. "Sud je ocijenio neustavnim zakon za dobivanje statusa 'priznate religije', koji ovisi jedino o političkoj odluci parlamenta", navodi Ustavni sud u priopćenju.

"Regulacija mora biti transparentna i objektivna", dodao je sud. Odluka je retroaktivna i sve religije se vraćaju na početne statuse", precizira sud. Najviša sudska instanca zemlje je također kritizirala izostanak objašnjenja odluke (pozitivne ili negativne) parlamenta o statusu vjerske zajednice i nemogućnost žalbe na odluku.

Sud je također dodao da mađarski parlament posjeduje učinkovitija legalna sredstva filtriranja organizacija koji nemaju prave vjerske aktivnosti. Zakon o religijama izglasan 30. prosinca 2011., žestoko je kritiziran. On smanjuje broj priznatih vjerskih zajednica s više od 300 na 14. U veljači 2012. parlament je službeno priznao još 18 vjerskih zajednica, a stotinjak ih je zatražilo priznanje.