c S
Dnevne novosti

Ministar Zmajlović na sastanku Vijeća EU za okoliš

04.03.2014 07:12 ZAGREB, 3. ožujka 2014.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sudjeluje na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš u Bruxellesu, a ključne teme sastanka su Okvir politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine, mogućnost da države članice EU-a ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojem teritoriju te "Ozelenjivanje Europskog semestra", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Okvirom politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine potiče se stalni napredak prema niskougljičnom gospodarstvu te konkurentnom i sigurnom energetskom sustavu. Europska komisija predlaže da se do 2030. godine u EU smanje emisije stakleničkih plinova za 40 posto ispod razine iz 1990. godine te da se udio obnovljivih izvora energije poveća za barem 27 posto.

Glavna rasprava vodit će se o tome donosi li Okvir odgovarajuću ravnotežu između ambicija za smanjenje emisija stakleničkih plinova i fleksibilnosti država članica da definiraju najprikladnije načine za prijelaz na niskougljično gospodarstvo, te koje bi aspekte trebalo dodatno raspraviti i definirati kao prioritete.

Ministri će potom razmijeniti stajališta o pitanju GMO uzgoja, odnosno prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se izmjenjuje postojeća Direktiva vezano za mogućnost da države članice ograniče ili zabrane uzgoj GMO na svom teritoriju. Na sastanku Vijeća razgovarat će se i o ozelenjivanju Europskog semestra.

Europski semestar je instrument fiskalnog nadzora i koordinacije ekonomskih politika država članica s ekonomskom politikom EU-a temeljenoj na strategiji Europa 2020 i usmjerenoj ka postizanju održivog razvoja.