c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Ugovori za specijalizacije u Hitnoj medicini prvostupnicima sestrinstva

26.03.2024 08:05 ZAGREB, 25. ožujka 2024. (Hina) - Ministarstvo zdravstva dodijelilo je u ponedjeljak županijskim zavodima za hitnu medicinu 17 ugovora vrijednih 3,8 milijuna eura, kojima se financira 111 specijalizacija u Hitnoj medicini prvostupnicima sestrinstva u svrhu povećanja kompetencije i ovlasti medicinskih sestara.

"Današnjim potpisivanjem ugovora na konkretnom primjeru iskazujemo značaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenoj politici ove Vlade te započinjemo uspostavu novih modela upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu" izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ukupno osigurano je 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine. Beroš je naglasio kako će se ovim specijalizacijama omogućiti rasterećenje liječnika što će u konačnici dovesti do funkcionalnije Hitne medicinske službe.

Važan iskorak u razvoju Hitne medicinske djelatnosti

Sam projekt dodatnih specijalizacija pokrenut je na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te će se njime  proširiti  kompetencije i ovlasti potrebne za njihov samostalan rad u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi. "Projekt predstavlja važan iskorak u razvoju hitne medicinske djelatnosti i dodatno će ojačati sustav Hitne medicinske službe“, izjavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

„Specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara poslužit će nam kao nova platforma za daljnje specijalističko usavršavanje u Hrvatskoj za preuzimanje ovlasti takozvanog task-shiftinga u određenim djelatnostima koje su najzahtjevnije po zastupljenosti oboljenja naših građana“, izjavio je voditelj usavršavanja medicinskih sestara Antun Bajan.

"Svugdje u svijetu medicinske sestre preuzimaju ovlasti od liječnika s dodatnom edukacijom i specijalizacijom te i naše Povjerenstvo za sestrinstvo izrađuje Pravilnik o dodatnom specijalističkom usavršavanju iz onkologije, kardiologije te perfuzionista koji su dio tima najzahtjevnijih operacije srca. Navedeni Pravilnik će biti gotov sredinom travnja", rekla je u povodu dodjele ugovora posebna savjetnica ministra zdravstva Snježana Krpeta.