c S
Dnevne novosti

Najviši sud Arizone oživio zabranu pobačaja iz 19. stoljeća

10.04.2024 07:55 LOS ANGELES, 9. travnja 2024. (Hina/AFP) - Vrhovni sud Arizone oživio je u utorak zakon iz 1864. koji zabranjuje gotovo sve pobačaje, što je simbolična odluka s važnim izbornim implikacijama nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u ovoj ključnoj državi na jugu Sjedinjenih Država.

Ovaj zakon zabranjuje svaki pobačaj od trenutka začeća, osim ako je život majke u opasnosti. Silovanje ili incest ne smatraju se valjanim izuzecima.

Nakon što je desetljećima bio uspavan, "sada je primjenjiv", prema odluci Vrhovnog suda Arizone. Suci smatraju da ništa ne stoji na putu njegovoj primjeni jer je ustavna zaštita prava na pobačaj poništena 2022., dajući slobodu svakoj američkoj državi da donese svoj zakon o pobačaju.

Ova odluka povećava izborne uloge kako se približavaju predsjednički izbori, u ključnoj državi u kojoj je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa sa samo 10.000 glasova prednosti 2020. godine .Bivši republikanski predsjednik u ponedjeljak je rekao da želi američkim državama dati odriješene ruke u donošenju zakona o pobačaju u slučaju svog povratka u Bijelu kuću.

"Države će odlučiti... Što god odluče, to mora imati snagu zakona", rekao je. Nakon odluke u utorak, Joe Biden je odmah osudio "okrutni" zakon. "Ova je odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji su predani lišavanju žena slobode", osudio je u priopćenju za javnost. Novi pravni okvir "ne štiti žene čak ni kada je njihovo zdravlje u opasnosti ili u tragičnim slučajevima silovanja ili incesta", istaknuo je.