c S
Dnevne novosti

Odbor EP-a za što skoriji kandidatski status Srbiji

13.01.2012 07:13 BRUXELLES, 12. siječnja 2012.Hina, Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta pozvali su u četvrtak u Bruxellesu čelnike EU-a da Srbiji odobre kandidatski status u ožujku i zatražili od Beograda da ispuni uvjete postavljene na zadnjem summitu Europske unije.

Odbor je u četvrtak raspravljao o nacrtu izvješća za Srbiju, koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Srbiju, slovenski zastupnik Jelko Kacin. U nacrtu rezolucije o Srbiji, koja bi na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta trebala biti prihvaćena početkom ožujka, traži se od Europskog vijeća da odobri kandidatski status na svom sljedećem summitu u ožujku, "podrazumijevajući da će Srbija do tada ispuniti uvjete postavljene na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2011. godine".

Izvjestitelj Kacin se u raspravi zauzeo da se Srbiji u ožujku odredi i datum za početak pregovora. Čelnici Europske unije u prosincu nisu odobrili Srbiji kandidatski status zbog protivljenja nekih zemalja, u prvom redu Njemačke, koja kandidatski status uvjetuje normalizacijom odnosa s Kosovom. Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je raspuštanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, koji ne priznaje nadležnost Prištine.

U nacrtu rezolucije poziva se Beograd da se u vremenu do sljedećeg summita EU-a aktivno angažira u dijalogu s Kosovom kako bi se u potpunosti provelo ono što je dosad dogovoreno u tom dijalogu i kako bi se pronašlo rješenje za sudjelovanje Kosova u regionalnim inicijativama. Kosovo ne može sudjelovati u regionalnim inicijativama pod imenom Republika Kosovo zbog protivljenja Beograda, koji traži da kosovsko izaslanstvo može sudjelovati samo pod oznakom misije UN-a (UNMIK) na što Priština ne pristaje. Rezolucija Europskog parlamenta je pravno neobvezujuća.