c S
Dnevne novosti

Plenković čestitao 1. svibnja: Nastavit ćemo dizati standard građana

02.05.2024 08:30 ugovor o radu
ZAGREB, 1. svibnja 2024. (Hina) - Premijer Andrej Plenković čestitao je u srijedu Međunarodni praznik rada,  poručio je kako će njegova Vlada nastaviti odgovorno voditi državu, dizati standard i kvalitetu života građana, osobito onih najranjivijih te podsjetio što su sve napravili proteklih osam godina.

"Povodom Međunarodnog praznika rada želimo odati priznanje hrvatskim radnicama i radnicima koji su svojim trudom i angažmanom dali velik doprinos oporavku našeg gospodarstva nakon niza kriza s kojima smo se proteklih godina suočili. Kao Vlada koja itekako vodi računa o radnicima, poduzeli smo brojne mjere kako bismo unaprijedili njihov položaj i kako bi se povećale plaće. U proteklih osam godina uspostavili smo kvalitetan i sustavan dijalog i iskreno partnerstvo s predstavnicima sindikata", istaknuo je Plenković.

Dodao je kako radnici mogu biti sigurni da će, 'kao i do sad, Vlada uvijek biti uz njih' te podsjetio kako od 2016. njegova Vlada kontinuirano povećava prosječnu, medijalnu i minimalnu plaću i unaprjeđuje materijalna prava radnika. "Kako bismo naše sugrađane što više zaštitili od inflacije, ograničili smo cijenu struje, plina, goriva i osnovnih proizvoda potrošačke košarice. Pritom, suprotno nekim netočnim tvrdnjama, inflacija nije pojela rast plaća jer su plaće rasle višestruko brže od cijena. Unatoč inflaciji, plaće su u našem mandatu realno porasle za 30 posto", naveo je Plenković. 

Naglasio je kako je samo u proteklih godinu dana, od veljače 2023. do veljače 2024., prosječna plaća porasla s 1106 na 1248 eura, što je, dodao je, umanjeno za inflaciju od 4,1 posto u istom razdoblju, realan rast od 8,4 posto. Najavio je kako će Vlada i dalje osigurati sve 'preduvjete da plaće nastave rasti i pritom smanjivati inflaciju, ostvarivati snažan rast BDP-a te podizati hrvatski kreditni rejting uz odgovorno vođenje javnih financija', a podsjetio je i na izmjene Zakona o trgovini i radu.

"Osigurali smo radnicama i radnicima, posebno u trgovini, da nedjelju mogu provesti sa svojim najmilijima, a da oni koji rade nedjeljom za to budu primjereno plaćeni", naglasio je premijer. "U našem daljnjem radu za boljitak Hrvatske, poseban ćemo naglasak staviti na ključne prioritete u četvrtom desetljeću naše samostalnosti: demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju i obrazovanje. I dalje ćemo odgovorno voditi državu, odlučni da nastavimo podizati standard i kvalitetu života naših sugrađana, osobito najranjivijih među nama", zaključio je Plenković.