c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum UNDP-a i Ministarstva branitelja

22.01.2013 07:08 ZAGREB, 21. siječnja 2013.(Hina), Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstvo branitelja potpisali su danas sporazum o potrebama žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj: nerazriješenom naslijeđu rata od 1991. do 1995. kojim počinju suradnju u pravnoj zaštiti žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te ostvarivanju njihovih prava kroz pripremu novog zakona.

Sporazum vrijedan 175 tisuća dolara potpisali su stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, ministar branitelja Predrag Matić, predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu iz Vukovara" Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Denis Knobel, a na potpisivanju je bila i administratorica UNDP-a Helen Clark. Louisa Vinton rekla je da su, po procjenama UN-a, oko tri tisuće žena i nepoznat broj muškaraca silovani tijekom Domovinskog rata, od čega je službeno evidentirano samo 67 žrtava.

Istaknula je hrabrost žena okupljenih u Udrugu "Žene u Domovinskom ratu iz Vukovara" da govore o zlostavljanjima koja su preživjele tijekom rata, dodajući da su svih ovih godina bile prepuštene same sebi sa svim posljedicama nasilja koje su doživjele. Rekla je da se na temelju danas potpisanog sporazuma "kuje partnerstvo" te da je svrha projekta dati pravnu potporu Ministarstvu branitelja u izradi zakonodavstva koje će omogućiti stjecanje statusa civilne žrtve rata osobama koje su doživjele spolno nasilje, zatim potpora projektima psihosocijalne skrbi za te osobe, ohrabrivanje žrtava nasilja da "probiju zid šutnje" i dobiju zakonsku zadovoljštinu te omogućavanje pravosuđu da prikupi potrebne dokaze za kažnjavanje odgovornih.

Projekt financiraju UNDP-a sa 75 tisuća dolara, organizacija "UN Women" sa 60 tisuća dolara, švicarska vlada s 44 tisuće dolara te hrvatska vlada s četiri tisuće dolara. Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da vlada uz pomoć UNDP-a priprema zakon o zaštiti žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji će, objasnio je, pomoći žrtvama nasilja da najprije "počnu govoriti o svojoj traumi, a zatim da je uspješno i nadžive". Dodao je da se žrtvama želi dati odgovarajuća zdravstvena i psihološka pomoć te zaštita prilikom svjedočenja, a odgovorne za zločine kazniti. "Želimo pokazati da zločini, ma koliko prešućeni bili, neće proći nekažnjeno", istaknuo je Matić.

Žrtvama seksualnog nasilja u ratu želimo pružiti i adekvatnu materijalnu potporu kao oblik nadoknade za sve godine koje su bile izopćene iz društva, što zbog teškog nošenja s traumom, što zbog straha od susreta sa silovateljem, jer država sve ovo vrijeme nije reagirala na pravi način, dodao je. Administratorica UNDP-a Helen Clark poduprla je sporazum ističući kako je stajalište UN-a da spolno nasilje u ratu kao zločin nikada ne zastarijeva. Pohvalila je hrabrost Udruge "Žena u Domovinskom rata u Vukovaru" na upornosti u traženju pravde, ističući da je neka od njihovih svjedočenja i sama pročitala te da su te žene doživjele veliko nasilje.