c S
Dnevne novosti

Predstavnik EU-a u BiH za borbu protiv korupcije

13.12.2011 07:14 MOSTAR, 12. prosinca 2011.(Hina), Posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti u toj zemlji da se obračunaju s raširenom pojavom korupcije, istaknuvši da je to jedini put da se zemlja približi Europskoj uniji.

"Da bi Bosna i Hercegovina postala članicom Europske unije, morat će pokazati da se aktivno bori protiv korupcije", rekao je Sorensen na konferenciji posvećenoj međunarodnom danu borbe protiv korupcije koju je organizirao Transparency International BiH (TI BiH).

Danski diplomat na čelu posebnog EU-ova ureda u Sarajevu istaknuo je kako je u najnovijem izvješćju Transparency Internationala navedeno da je u zemlji raširena pojava korupcije u javnom sektoru što negativno utječe na gospodarski razvoj i vladavinu prava. Pritom je pozvao vlasti BiH da unaprijede borbu protiv korupcije.

Izvršni ravnatelj TI BiH Srđan Blagovčanin ocijenio je nezadovoljavajućim to što je u prošloj godini procesuirano samo jedanaest slučajeva korupcije, a od toga je sedam osoba osuđeno na uvjetne kazne.

TI BiH izvješćuje da se ta zemlja nalazi u složenoj situaciji jer je, kako je rekao, "suočena s velikim izazovima sveprisutne korupcije i nedovoljnih institucionalnih kapaciteta za njezino suzbijanje". “Visok stupanj korupcije ozbiljno može ugroziti dosadašnje rezultate u izgradnji institucionalnog i zakonskog okvira”, priopćeno je iz TI BiH.