c S
Dnevne novosti

"Preporod" o primjedbama na nove pravilnike u osnovnom školstvu

11.03.2014 07:22 RIJEKA, 10. ožujka 2014.(Hina), Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić upozorio je na konferenciji za novinare u Rijeci da bi se uvođenjem novih pravilnika o osnovnom školstvu moglo dogoditi da rad u školama bude uglavnom rad u nepunom radnom vremenu.

Sindikat je tijekom upravo završene dvotjedne javne rasprave predao svoje primjedbe na Nacrtu Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi i Nacrtu Pravilnika o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima, podsjetio je Stipić. Istaknuo je kako u sindikatu smatraju da će posljedice tih pravilnika biti smanjene norme za učitelje odgojnih predmeta (likovnog, glazbenog i tehničkog) te znatno smanjenje tjedne norme učiteljima svih predmeta koji se sada održavaju dva sata na tjedan (biologija, kemija, zemljopis, povijest).

Poslije ovakvog pravilnika u školstvu više ništa neće biti isto, a školstvo koje smo naslijedili od roditelja ni približno takvo nećemo ostaviti našoj djeci, istaknuo je Stipić i upozorio kako bi se moglo dogoditi da će rad u školama biti uglavnom rad u nepunom radnom vremenu i da će tek nekoliko učitelja raditi u punom radnom vremenu, dok će svi ostali vjerojatno biti agencijski radnici, koji će se ustupati na nekoliko sati, tj. koliko bude potrebno. Stoga sindikat predlaže ujednačavanje svega što se može ujednačiti na normativnom planu u osnovnim i srednjim školama, rekao je Stipić navodeći primjer smanjenja predložene norme za osnovne škole (22, 23 ili 24 sata) na srednjoškolsku normu (20, 21 i 22 sata).

"Preporod" predlaže i povećanje broja sati za satničarske poslove s predloženih 1 do 3 sata na 2 do 7 sati, kao u srednjim školama, te povećanje broja sati za voditeljske poslove, s osnovnoškolskih 1 do 3 sata na srednjoškolskih 8 do 14 sati i druga rješenja. Stipić smatra da prihvaćanjem tih rješenja problem ne bi bio u cijelosti riješen, ali da bi bile ublažene posljedice reorganizacije osnovnog školstva. Sindikat, kako je rekao, u javnoj raspravi nije stvarao galamu, a sada žele vidjeti kako će prosvjetne vlasti reagirati na njihove primjedbe pa će prema tome planirati daljnje aktivnosti. Potvrdio je da su u "Preporodu" spremni na dijalog te da očekuju poziv na sastanak.

Ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću poručio je da nema restrukturiranja bez plana zbrinjavanja te naglasio da se školstvo ne može drukčije tretirati i da bi u tom slučaju trebalo osigurati proračunska sredstava za odgovarajuće otpremnine. Kad bi se škole mijenjale po predloženim pravilnicima, veliko je pitanje koliko će obrazovanje ostati javno i dostupno, naglasio je Stipić i dodao da je riječ o široj sindikalnoj borbi u kojoj je potrebno savezništvo i zajedništvo, a ne podjele.