c S
Dnevne novosti

Prizivno vijeće BiH povećalo prvostupanjsku kaznu za zločine u Srebrenicu

18.06.2013 07:14 SARAJEVO/MOSTAR, 17. lipnja 2013.(Hina), Prizivno vijeće Suda BiH preinačilo je i povećalo kaznu na 24 godine zatvora za bivšeg pripadnika srpskih snaga Željka Ivankovića koji je sudjelovao u genocidu, zarobljavanju i odvođenju više od 1.000 bošnjačkih civila na području Srebrenice koje su likvidirale ratne postrojbe pod vodstvom Ratka Mladića u ljeto 1995. godine, objavila je u ponedjeljak Balkanska informativna mreža koja prati procesuiranje ratnih zločina (BIRN).

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ivanović kao pripadnik Drugog odreda specijalne policije Republike Srpske u Šekovićima kriv i da je sudjelovao u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, koji su se predavali iz šume te, u provođenju kolone do skladišta u selu Kravica nedaleko Srebrenice, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

"Nema dokaza da je Ivanović ispalio hitac u pravcu hangara. On je vršeći ulogu stražara bio svjestan da takva njegova radnja doprinosi ubojstvima", rekao je predsjedatelj Prizivnog sudskog vijeća Redžib Begić. U presudi se navodi i da je Ivanović osiguravao prometnicu između Konjević Polja i Bratunca radi prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Prvostupanjskom presudom Ivanović je bio osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti. Ovu presudu Prizivno vijeće je ukinulo i obnovilo suđenje. Ivanoviću je produžen pritvor, a drugostupanjska presuda je konačna.

U Srebrenici i zaštićenom području UN-a u istočnoj Bosni srpske postrojbe su u ljeto 1995. godine likvidirale više od 8.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i mladića što je najmasovniji ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon II. svjetskog rata.