c S
Dnevne novosti

Pusić: RH traži stručnjake za pretpristupne fondove

08.05.2012 07:20 ČAKOVEC, 7. svibnja 2012.(Hina), Hrvatska si ne smije dopustiti da joj propadaju sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a i traži dvjestotinjak novih, mladih i stručnih ljudi koji će biti u stanju privući ta sredstva, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na tribini "Republika Hrvatska - nova članica Europske Unije" u ponedjeljak u Čakovcu.

Pusić je, poručivši da se ne smije ponoviti početak ove godine kada je Hrvatskoj propalo 40 milijuna eura Pusić iz pretpristupnih fondova, rekla da se ti mladi stručnjaci, koji će moći poučiti jedinice lokalne samouprave o tome kako privući novac iz fondova, traže u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Pusić je kazala da Hrvatska treba iskoristiti mogućnosti koje se joj pruža europska perspektiva, što Međimurju neće biti problem jer je ono dosta pripremljeno za europsku budućnost Hrvatske, dodavši da će gospodarstvo najsjevernijeg hrvatskog kraja profitirati od ulaska na zajedničko europsko tržište.

Pusić je nakon tribine sudjelovala na radnom sastanku "Utvrđivanje granične crte između Slovenije i Hrvatske u Međimurskoj županiji". Odgovarajući na novinarski upit, Pusić je kazala da Hrvatska nema otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom jer su obje zemlje pristale provoditi odluke međunarodne arbitraže.

Hrvatska strana sada snima stanje i priprema podneske, uključujući i o razgraničenju na rijeci Muri, a ti podnesci moraju se predati do veljače 2013., kazala je Pusić.

Nakon toga će do kraja te godine biti vremena za odgovor na slovenske podneske, a Arbitražni sud odluku bi trebao donijeti 2014., istaknula je ministrica, dodavši da je to dobar primjer rješavanja otvorenih pitanja na bilateralnoj razini.