c S
Dnevne novosti

S "Narančastom karticom" dostupniji ljekovi s nadoplatom

23.08.2013 07:10 ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) "Narančasta kartica", koju je u četvrtak predstavila farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline, trebala bi neke lijekove te tvrtke s dopunske liste HZZO-a, poznatije kao lijekove s nadoplatom, učiniti dostupnijim građanima.

Od listopada građani će u ljekarnama uključenim u program moći ispuniti pristupnicu i bez naknade preuzeti "Narančastu karticu", koja im već pri prvoj kupnji omogućuje između 10 i 40 posto manju nadoplatu za najtraženije lijekove te tvrtke uvrštene na dopunsku listu HZZO-a. "Riječ je o osam lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, liječenje refrakterne epilepsije i liječenje muškaraca s dobroćudnim povećanjem prostate, za koje će dio nadoplate podmirivati naša tvrtka", rekao je direktor GlaxoSmithKline u Hrvatskoj Marko Mataija na konferenciji za novinare. To je novost na hrvatskom tržištu, ali ne i u svijetu gdje takva praksa postoji već desetak godina, napomenuo je Mataija.

Vodstvo tvrtke očekuje kako bi "Narančasta kartica" samo u prvoj godini mogla građanima donijeti uštedu od oko 12 milijuna kuna, a najavljuju i daljnje proširenje liste lijekova uvrštenih u program te dodatne pogodnosti, kao što su praćenje korištenja pojedinih lijekova i pripadajućih troškova ulaskom na korisničke stranice i lakša prijava nuspojava. Testiranje "Narančaste kartice" u odabranim ljekarnama uz podršku Hrvatske ljekarničke komore počet će idućih dana, a detaljnije informacije, kao i popis ljekarni uključenih u program, dostupni su na službenoj internetskoj stranici www.narancastakartica.hr.