c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

13.12.2023 08:30 sabor
ZAGREB, 12. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspraviti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojima je cilj svim učenicima omogućiti jednake šanse za osobni razvoj i pristup kvalitetnom i učinkovitom sustavu odgoja i obrazovanja.

Izmjenama Zakona, koji će se pred zastupnicima naći u hitnom postupku, svim učenicima želi se omogućiti i viša razina usvojenosti odgojno-obrazovnih ishoda. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ranije je na sjednici Vlade objasnio da se izmjene predlažu prvenstveno zbog reformskih procesa predviđenih Nacionalnom razvojnom strategijom, kao i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti koji predviđa strukturnu reformu, značajna financijska ulaganja od dvije milijarde eura i modernizaciju sustava odgoja i obrazovanja.

Kako bi se ciljevi Zakona postigli do 2027., potrebno je infrastrukturno ulaganje i stvaranje preduvjeta za rad osnovnih škola u jednoj smjeni. Fuchs je pojasnio i da se izmjenama Zakona uvodi i mogućnost osnivačima školskih ustanova da samostalno utvrđuju upisna područja osnovnih škola čime će se ona brže racionalizirati i optimizirati te uskladiti s trenutačnim potrebama učenika, što će omogućiti brži prelazak škola u jednu smjenu.

Kako bi se u školama osigurao što veći broj stručnih radnika, osobito u deficitarnim strukama poput matematike, fizike, kemije i slično, predlaže se mogućnost zapošljavanja stručnih učitelja i nastavnika do 67. godine života na određeno vrijeme te mogućnost zapošljavanja korisnika državnih stipendija Ministarstva za STEM nastavničke studijske programe koji su, sukladno uvjetima stipendiranja, preuzeli obavezu rada u školi. Radi modernizacije i digitalizacije sustava te administrativnog rasterećenja roditelja, uvodi se mogućnost upisa u osnovne škole elektroničkim putem što će pridonijeti bržem, dostupnijem i jednostavnijem upisu djece, kao i omogućavanje ispričavanja izostanaka učenika putem e-Dnevnika.

Također, kako bi se osigurala viša razina zaštite prava djece u školama, uvodi se mogućnost ravnateljima škola da privremeno udalje s radnog mjesta osobu za koju saznaju da je protiv nje podnesena kaznena prijava za neko od djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Dodatno se uređuju i odredbe vezane uz provedbu nastave u kući za djecu s teškoćama koja će se moći organizirati i na prijedlog liječnika školske medicine, što do sada nije bilo moguće, a zbog mogućih izvanrednih situacija, omogućuje se organizacija nastave na daljinu.

Prije toga, zastupnici će u drugom čitanju raspraviti zakonski prijedlog o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države.