c S
Dnevne novosti

Sabor: kako do što više EU sredstava

05.07.2013 07:24 ZAGREB, 4. srpnja 2013.(Hina), Treba vidjeti što se može popraviti da Hrvatska dobije i iskoristi što više sredstva iz europskih fondova, ali i utvrditi mehanizme koji su doveli do toga da nismo iskoristili sva sredstva koja smo mogli, poručili su saborski zastupnici raspravljajući o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU u drugom polugodištu 2012.

Oporbeni zastupnici "iskoristili" su raspravu i prozvali Vladu da je nespremna dočekala 1. srpnja i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, argumentirajući to nedopustivo dugim kolonama na graničnim prijelazima i zapostavljenošću Dubrovačko-neretvanske županije. Vlada je pala na ispitu kad je riječ o toj županiji, bila je nespremna, tvrdi Branko Bačić (HDZ). Pridružio mu se Frano Matušić (HDZ) kojeg, kaže, zabrinjava "nevjerodostojnost" Hrvatske.

HDZ-ov zastupnik pita što će biti s projektima i obećanjima ako se dogodi da nam Europska komisija, kao kaznu za izmjenu zakona o europskom uhidbenom nalogu, odnosno zbog tzv. Lex Perković, zabrani korištenje europskih fonodova te nudi odgovor – aktualna će Vlada biti isključivo odgovorna ako Hrvatskoj bude zabranjen pristup europskim sredstvima. Matušić upozorava i na izjavu njemačkog parlamentarca Josipa Juratovića prema kojoj Hrvatska nikad ne bi ušla u EU da je taj zakon donesen prije.

Nezavisni Damir Kajin ima drugačije viđenje, smatra da bi Hrvatska 1. srpnja bila u EU i da je zakon donijet mjesec-dva prije. No, Hrvatska je izgubila cijelo desetljeće, zbog korupcije, ljudskih prava, jer je vlast gazila prava slabijih, uzvraća Kajin HDZ-ovu zastupniku i izražava uvjerenje da će se izmjenama Ustava ukinuti zastara za sva politička ubojstva. Nismo izgubili desetljeće, odgovara Matušić i poručuje da je potezima aktualne Vlade Hrvatska izgubila obraz pred europskim partnerima.

Zastupnik HDSBB-a Boro Grubišić i zastupnik HSS Branko Hrg upozorili su da županije Slavonije i Baranje nemaju razvijenost većina drugih u Hrvatskoj te da njihove lokalne samouprave nemaju vlastitih sredstava za participaciju u projektima, što umanjuje njihove sposobnosti za apliciranje u fondovima. Samo Izvješće o korištenju sredstava pretpristupnih programa, zastupnici su ocijenili korektnim, no podijelili su se u ocjeni koja je vlast – bivša ili sadašnja, zaslužnija što je u godinu i pol ugovoreno dvostruko više nego prethodnih godina.

To nije samo zasluga nove Vlade, kaže Ivan Šuker (HDZ) i tumači kako su se projekti počeli ugovarati nekoliko godina ranije. Bilo bi dobro da izvješća budu takva da se i to može mjeriti, važno je da birači znaju tko je u tom poslu bio uspješniji, odgovara Jozo Radoš. Zastupnici se zauzimaju da se promijeni slaba uključenost lokalnih jedinica u korištenje europskih fondova, smatraju da ne treba štedjeti na zapošljavanju mladih i stručnih ljudi koji rade na programima tih fondova itd.