c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu

28.11.2012 07:22 ZAGREB, 28. studenog 2012.(Hina), Sabor će rad nastaviti raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu kojim se, među ostalim, mijenja sadržaj plana razvojnih programa zbog potrebe povezivanja strateških ciljeva i prioriteta razvoja jedinice lokalne i područne odnosno regionalne samouprave s proračunskim sredstvima.

Taj Zakon je važan zbog priprema županija, gradova i općina za korištenje strukturnih i kohezijskog fonda EU s obzirom da programi i projekti koji se planiraju financirati iz tih fondova moraju imati vezu sa strateškim ciljevima i prioritetima. Zakonskim se izmjenama propisuje mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Iako Zakon o proračunu nije niti do sada ograničavao mogućnost kratkoročnih posudbi, predloženim se rješenjem propisuje način i uvjeti pod kojima se jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave smije kratkoročno zaduživati. Takvo je zaduživanje moguće najduže do devet mjeseci s tim da se jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije kratkoročno zaduživati uzimanjem novih kratkoročnih kredita ili zajmova radi reprograma ili zatvaranja postojećih obveza po kratkoročnim kreditima ili zajmovima.

Također se potiče i aktivnije sudjelovanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u projektima iz područja unapređenja energetske učinkovitosti. Zakonskim prijedlogom propisuje se i rok od 45 dana u kojem vlada može na prijedlog Ministarstva financija obustaviti izvršavanje pojedinih rashoda i izdataka zbog nastanka novih obveza za državni proračun ili zbog promjena gospodarskih kretanja.

Važeći zakon propisuje mogućnost odgode plaćanja ili obročne otplate duga prema državi, te prodaje, otpisa ili djelomičnog otpisa potraživanja države prema dužniku, a njegovom izmjenom se daje mogućnost nadležnom tijelu koje nalaže uplatu u državni proračun i koje je odgovorno za potpunu i pravodobnu naplatu potraživanja iz svoje nadležnosti, da vladi uputi prijedlog o odgodi ili obročnoj otplati duga, odnosno prodaji, otpisu ili djelomičnom otpisu potraživanja od dužnika koji mu je podnio zahtjev. Takva se mogućnost daje i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.