c S
Dnevne novosti

Sabor podržao financijske zakone usklađene s direktivama EU

18.05.2012 07:26 ZAGREB, 17. svibnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je raspravio izmjene Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, te izmjene Zakona o financijskom osiguranju, koje su usklađene s direktivama Europske unije.

Izmjenama Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata otklanjaju se rizici koji u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata mogu nastati u slučaju otvaranja postupka zbog insolventnosti nad sudionicima tih sustava.

Kao postupak zbog insolventnosti nad sudionikom zakon navodi stečaj ili drugu mjeru predviđenu zakonom, koja za posljedicu ima privremenu ili trajnu obustavu ili ograničenje plaćanja ili prijenosa financijskih instrumenata. Igor Rađenović (SDP) naglasio je kako se predloženim izmjenama štite svi sudionici u platnom prometu, a sprječavaju zlouporabe, poput one kada stečajni upravitelji ne žele izvršavati platni promet.

Time se, istaknuo je, povećava razina sigurnosti i transparentnosti svih sudionika platnog prometa, a čime se Hrvatska, rekao je, priprema za ulazak u zajednički financijski sustav EU. Sabor je kratko raspravio i prijedlog izmjena Zakona u financijskom osiguranju, također usklađen s direktivom EU, kojom se ovodi kreditno potraživanje kao prihvatljiva vrsta osiguranja za kreditno poslovanje, čime se povećavaju raspoloživi instrumenti osiguranja u tu svrhu.

Zakonskim se izmjenama u tom smislu uređuju uvjeti pod kojima se ti instrumenti mogu dati kako se ne bi ugrozio položaj primatelja osiguranja, ali i dužnika po kreditnom potraživanju koje se daje kao instrument osiguranja. Sabor je zaključio zasjedanje, a sjednicu nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2011. godinu.