c S
Dnevne novosti

Sabor raspravlja o izmjenama i dopunama Poslovnika

23.05.2012 07:20 ZAGREB, 22. svibnja 2012. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama saborskog Poslovnika, kojim parlamentarna većina predlaže ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike.

Vladajući ističu da se ispravak netočnog navoda u sabornici često zlorabio na način da se o jednoj temi moglo govoriti nekoliko puta te dulje od vremena koje propisuje Poslovnik. Stoga predlažu ukidanje tog instituta, ali i izmjenu, odnosno proširenje instituta replike na način da će zastupnik moću replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika. Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje. Repliku, kao institut koji jamči dvosmjernu komunikaciju (odgovor na repliku), vladajući klubovi smatraju demokratičnijim alatom koji je zastupnicima na raspolaganju, ali i institutom koji će se manje zlorabiti.

Radi sprječavanja neopravdanog ometanja rada na plenarnoj sjednici predlaže se i izmijeniti postupak propisan za povredu Poslovnika - zastupnik bi na sjednici Sabora mogao dobiti riječ samo kako bi upozorio na povredu Poslovnika, ali ne i da bi se o toj povredi vodila rasprava. Stoga se predlaže da zastupnik Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav najavi zahtjev za mišljenje o povredi Poslovnika, a Odbor je dužan mišljenje dostaviti u roku od 24 sata od zaprimanja zahtjeva. Na taj način, predlažu vladajući, rasprava o povredi Poslovnika održavala bi se na sjednici Odbora, dok bi se na sjednici Sabora, nakon mišljenja Odbora, iznio samo sažetak rasprave. Kako bi se spriječila zlouporaba tog instituta, predlaže se da zastupnik koji najavi, a ne podnese zahtjev Odboru u predviđenom roku, gubi pravo na podnošenje istog ili novog zahtjeva do kraja tekuće, odnosno na idućoj sjednici Sabora.

Izmjene Poslovnika predviđaju i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme, bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu. Na teret proračuna Sabora klubovi bi zapošljavali državne službenike do prestanka mandata pojedinog saziva Sabora, a po prestanku mandata tog saziva službenici bi se raspoređivali na slobodna radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete. Ako nema slobodnog radnog mjesta na koje se mogu rasporediti, primjenjuju se odredbe zakona koje se odnose na stavljanje službenika na raspolaganje Vladi. O izmjenama i dopunama Poslovnika, koje predlaže Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, zastupnici će u srijedu raspravljati u prvom čitanju.