c S
Dnevne novosti

Sabor: većina klubova za izmjene Zakona o državnoj matici

12.10.2012 07:24 ZAGREB, 11. listopada 2012.Hina, Većina saborskih klubova podržala je u prvom čitanju prijedlog izmjena Zakona o državnim maticama, a usprotivio mu se HDZ, koji smatra da je prerano ukinuti vođenje matica u ručnom obliku, budući da elektroničke matice nisu unificirane, nego se na jedan način vode u Zagrebu, a na drugi u ostatku Hrvatske.

Ministar uprave Arsen Bauk uvodno je obrazložio da je velik dio upisa iz državnih matica digitaliziran, zbog čega su se stekli uvjeti za vođenje matica isključivo u elektroničkom obliku. Ocijenio je da je korištenje informacijske tehnologije matičarima omogućilo lakše izdavanje isprava, a građanima bolje ostvarivanje prava. Davorin Mlakar (HDZ) smatra, međutim, da bi potpuno odustajanje od ručno vođenih matica moglo prouzročiti niz problema u obiteljskom pravu i dokazivanju nasljeđivanja.

Odredbu po kojoj će matičari podatke o promjeni upisa ubuduće s drugim maticama i tijelima koja vode evidenciju razmjenjivati odmah, umjesto u roku od tri dana ocijenio je protuustavnom, budući da Ustav zabranjuje razmjenu osobnih podataka. Odbacio je tumačenja da će isključivo elektroničko vođenje matica građanima omogućiti da do dokumenata dođu i izvan mjesta u kojem su rođeni, upozorivši da matice nisu vođene unificirano.

"Uredi Grada zagreba koji se bave matičarstvom i koji su se bavili uređivanjem matica drugačije su vodili podatke u matičnim knjigama nego što je vodio ostatak Hrvatske i zato je danas teško u elektroničkom obliku upariti te podatke", ustvrdio je Mlakar. Predloženi zakon Ingrid Antičević Marinović je, u ime Kluba SDP-a, nazvala povijesnim. Odala je priznanje matičarima koji su do sada požrtvovno radili "unoseći krasopisom podatke u matice", ali i naglasila da novo vrijeme traži nove tehnologije.

Predložila je, međutim, da se produlji rok od 100 godina do kada se podaci čuvaju u maticama i nakon kojih odlaze u Državni arhiv, ističući da stogodišnjaci u Hrvatskoj više nisu takva rijetkost. Laburist Nikola Vuljanić "smiješno niskima" smatra predviđene kazne za neodgovorne matičare, koji će za neuredno vođenje matice ili povredu privatnosti građana biti kažnjavani novčano s 500 do 1000 kuna. Mirela Holy (SDP) u pojedinačnoj je raspravi pozdravila odredbu po kojoj će se u rodne listove upisivati samo posljednji važeći podaci, a na ispravama osoba koje su promijenile spol i osobno ime neće se iskazivati te promjene.

Apelirala je, međutim, da se odustane od odredbe po kojoj osoba koja želi upisati drugi rodni identitet mora donijeti dokumentaciju kojom dokazuje fizičku promjenu spola. Upozorila je da takva odredba stvara brojne probleme transrodnim osobama, od kojih većina živi u drugom rodnom identitetu bez fizičke promjene spola.