c S
Dnevne novosti

Sabor: vojna tehnika i oprema zastarjele

14.06.2012 07:14 ZAGREB, 13. lipnja 2012.Hina, Svi klubovi zastupnika poduprli su izvješće o spremnosti obrambenoga sustava, o provedbi kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH za 2011., no dok se vladajući pitaju zašto se dopustilo da vojna tehnika toliko zastari, iz oporbe pitaju kako će se to zanoviti kad MORH godinu za godinom najavljuje smanjivanje iznosa za Oružane snage.

"Nabava, remont i popravak vojne opreme je prilično veliko financijsko opterećenje jer je oprema dotrajala i zastarjela", rekla je Sandra Petrović (SDP) i navela kako će biti potrebna velika vještina i umješnost u vođenju resora obrane u godinama krize i recesije zbog pogrešnog vođenja obrambene politike. Ocijenila je zastrašujućima podatke o godištu i ispravnosti bojne opreme i tehnike po kojima je ispravnost tenkova 24 posto, a u oklopništvu i reketnom sustavu - 49 posto, dok su nevojna tehnika i vozila prosječno stara 21 godinu.

"Projekti opremanja i modernizacije i dalje će se odvijati usporenom dinamikom pa će biti zastoja i odgoda", rekla je podsjetivši da je Hrvatska za obrambeni sustav izdvojila 1,47 posto BDP-a u 2011., dok će ove godine izdvojiti 1,38 posto, što je manje od dva posto koliki je prosjek NATO saveza. "Iako nije prevelika utjeha, neke članica NATO saveza izdvajaju i manje od jedan posto za potrebe obrambenog sustava", dodala je Petrović.

Zadovoljstvo je izrazila temeljnom specijalističkom i međunarodnom vojnom obukom za međunarodne operacije. Damir Kajin (IDS) pak ističe što su se hrvatske Oružane snage danas svele na sudjelovanje u 11 međunarodnih misija i pita se što Hrvatska uopće traži u Afganistanu ocjenjujući tamošnju misiju dvojbenom. "Sovjetski Savez nije uspio pacificirati Afganistan, a to neće poći za rukom niti NATO-u", smatra Kajin. Ocjenjuje da je sigurnosni, odnosno vojni sustav prenapregnut, gotovo "izvan stroja", a vojna industrija na koljenima. "Zapreke na izvoz vojne tehnike su još uvijek enormne i to tržište treba apsolutno liberalizirati", rekao je, a predlaže i da se neperspektivna vojna imovina dade lokalnoj samoupravi.

Na njegovu tvrdnju da se poslije 1991. zaboravilo na borce NOB-a, odnosno invalide NOR-a, koji su u cijelosti lišeni stečenih prava, reagirao je Dinko Burić (HDSSB) rekavši kako to nije točno, već da je suprotno - nevjerojatna je činjenica da 67 godina nakon Drugog svjetskog rata ima oko 34 tisuće korisnika povlaštenih mirovina sudionika NOR-a. "To je kriminal i time se treba pozabaviti", rekao je, a Kajin mu je odgovorio da je kriminal to što povlaštenu mirovinu danas prima 20 tisuća domobrana i ustaša. Dražen Đurović (HDSSB) je upozorio da jedna mala vojska kao što je Hrvatska vojska treba imati manje cjelina i formacija te da ustroj treba dodatno racionalizirati.

Smatra i da su Oružane snage prenapregnute u izvršavanju prevelikoga broja ovih nevojnih zadaća. "Oružane snage nisu civilna zaštita niti to trebaju postati", smatra Đurović. Naveo je i da je HDSSB načelno protiv toga da hrvatski vojnici budu topovsko meso za ostvarivanje političkih ambicija raznih i velikih sila u trusnim zonama diljem svijeta, a sad je, naglašava, gotovo cijeli sustav usmjeren upravo na izvršavanje zadaća vezanih uz međunarodne misije. Iz HDSSB-a, međutim, podupiru zadržavanje dostignutih sposobnosti Oružanih snaga RH uključujući letačke, podmorničke i brodske.

Tomislav Ivić (HDZ) najavio je da će HDZ poduprijeti izvješće, no više ih, kaže, zanima što će biti sutra i na to pitanje očekuju odgovor od Vlade RH, jer je "bolna činjenica da će se proračun iz godine u godinu smanjivati". "Znači li to da odustajemo od modernizacije Oružanih snaga, od obalnih ophodnih brodova, od eskadrile borbenih aviona. Hoće li se zbog neplaniranih sredstava u proračunu dogoditi urušavanje obrambenog sustava?", upitao je Ivić. Hrvatskog laburista Dragutina Lesara posebice zanima u kakvom su stanju aluminijski brodovi koje smo kupili od Finaca, posredovanjem Patrie, u koje smo umjesto grijanja trebali staviti klimu jer su građeni za sjeverno hladno more, a mi smo ih doveli u Jadran.

"Pet milijardi je za potrebe obrane i Oružane snage puno, ali u odnosu na potrebe malo", rekao je Lesar. Upozorio je i da smo dosad bez pogovora prihvaćali svaki zahtjev koji nam se stavio na stol kad su u pitanju mirovne misije, a da je sad došlo vrijeme da i mi kažemo - ovaj put ne. Petar Baranović (HNS) navodi kako je izvješće svjedočanstvo o totalnom nemaru, kao i ignoriranju spremnosti da se odgovori na bilo koju vrstu ugroze.

"Borbene komponente HV-a danas su relikvije relikvijarum i tu imamo isključivo kadar, ljude od kojih je jedna dio prošao teška i olovna vremena", rekao je Baranović. Posebna priča je što je velik dio nabave vojne opreme prilično kontroverzan, dodao je. Dinko Burić rekao je kako se ne zalaže za veći vojni proračun, ali je ponovno pitao vladajuće: Kako ćete popraviti loše stanje kad smanjujete sredstva u iduće dvije godine za 200 milijuna? "Nevjerojatno!", zaključuje.