c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: jesu li primatelji potpora spremni za EU

29.05.2013 07:18 28. svibnja 2013.Hina, Iako su podržali usklađivanje sustava državnih potpora s pravilima EU, oporbeni klubovi u Saboru sumnjaju da su primatelji potpora spremni za transformaciju sustava.

"Trebamo se zamisliti, jer da smo spremni da ta sredstva koristimo za konkurentnost onda vjerojatno danas ne bi imali ovoliki broj nezaposlenih, ne bi nam se smanjila zaposlenost i ne bi imali pad gospodarskih aktivnosti", rekao je Ivan Šuker (HDZ). Podsjetio je i da Hrvatska godišnje u Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) ulaže više od 600 milijuna kuna, a da ni jedna vlada do sada iz HBOR-a nije povukla dobit te upozorio da bi se to u Bruxellesu moglo tumačiti kao potpora.

Smatra i da iz predloženog  Zakona o državnim potporama zakonskog teksta koji bi to trebao osigurati nije jasno što će se dogoditi s potporama HŽ-u, Croatia Airlinesu i Jadroliniji koje imaju neprofitabilne linije te lokalnim komunalnim poduzećima. "Hrvatska ima svoje specifičnosti i mnoge državne tvrtke teško mogu funkcionirati bez subvencija", upozorio je Ivan Šuker (HDZ).

Naglasio je da državne potpore idu prema HŽ-u, Jadroliniji i Croatia Airlinesu, a da nije jasno na koji će se način te tvrtke ubuduće evidentirati, budući da imaju i neprofitabilne linije, a nejasno mu je kako će se zakon odraziti na jedinice lokalne samouprave. "Ne možete reći da su komunalna poduzeća koja rade kod jedinica lokalne samouprave tržišno privilegirana i nemojmo si dozvoliti da nam to sutra netko kaže i nabije na nos da to ne smijemo raditi", rekao je Šuker. "HDZ je zadnjih dana dosta agresivno promovirao ovo tunelsko povezivanje otoka i obale itd. Doduše nisam vidio kolege zastupnike na tim predstavljanjima, ali ako imamo tako dobro rješenje onda nam linijski prijevoz možda ni neće trebati oko svega toga", uzvratio mu je Igor Rađenović (SDP).

Laburist Branko Vukšić upozorio je na nelogičnosti u dodjeli potpora. "Ovdje bi trebalo govoriti o lancu krivnje i odgovornosti kada su u pitanju potpore", kazao je Vukšić, koji smatra da bi analiza državnih potpora bila "analiza neuspjeha, promašaja i novovjekih hrvatskih Obrovaca". "Glavno pitanje je koji su efekti svih tih potpora koje smo dali. 57 milijardi kuna smo dali potpora od 2004. do 2011.. To je pola hrvatskoga proračuna, a imamo manje radnih mjesta, propast brodogradnje, željeznice koja će polako zatvarati prugu po prugu jer ima stari vozni park, jer su pruge neupotrebljive", rekao je Vukšić.

I HDZ-ovac Goran Marić smatra da nije jasno što se htjelo postići dosadašnjim potporama, a ustvrdio je da su neke potpore poslužile i za društveno raslojavanje. "Neki su se na potporama i obogatili. Dok je brodogradnja grcala u problemima, kooperanti su najbogatiji u Hrvatskoj.

Dvije trećine ukupnih prihoda od brodogradnje išlo je kooperantima, a radili su samo trećinu svih poslova. Maslina se mogla saditi i dobiti potpora i u Slavoniji iako tamo ne može uspijevati, a rajčica i u Lici", rekao je Marić. Boro Grubišić (HDSSB) HDZ-ovce je optužio da su potpore dodjeljivali klijentelistički, na što mu je Dujomir Marasović (HDZ) uzvratio da "svira istu pjesmu bez pokrića, iako se odavno promijenio glazbeni stil".

"Gospodarstva se moraju modernizirati, neće mladi musti krave rukama, moraju kupiti aparate, kao i nove traktore", rekao je Marasović i odbacio tvrdnje da nije bilo kontrole u dodjeli potpora. "Davali ste potpore predsjedniku (stranačke) županijske organizacije, hoćete da govorim poimenično, davali ste ih svojim ljudima", uzvratio mu je Grubišić. Sabor će u popodnevnom nastavku zasjedanja raspravljati o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.